Menu
En mann prøver å hindre en skogbrann fra å nå husene i landsbyen Casal da Quinta i Portugal i juli. Seks portugisiske barn har klaget inn 32 europeiske land til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for ikke å ha gjort nok for å beskytte dem mot menneskeskapte klimaendringer. Foto: Joao Henriques / AP / NTB

Barn står bak historisk klimahøring – Norge er blant synderne

Seks portugisiske barn og unge har klaget inn 32 land i Europa, deriblant Norge, for ikke å ha gjort nok for å beskytte dem mot klimaendringene i deres levetid.

Av NTB | 25.09.2023 13:12:26

Ulykker og naturkatastrofer: Onsdag holder storkammeret i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) høring i saken, ifølge Norges institusjon for menneskerettigheter (NiM).

Barna anklager de 32 europeiske landene for å ikke ha gjort nok for å unngå menneskeskapte klimaendringer. De hevder konsekvensene av dette, som fremtidige skogbranner og hetebølger, utgjør et brudd på retten til liv, retten til privatliv og diskrimineringsvernet i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

– Denne saken gjelder barn og unge, som utvilsomt vil bære uforholdsmessige byrder av klimaendringene. Samtidig har barn liten demokratisk innvirkning på de valgene som tas nå, og som vil få enorme konsekvenser for fremtiden, sier NIMs direktør Adele Matheson Mestad.

– Dette er et avgjørende tiår for å sikre deres rett til et levelig miljø, sier hun.

Saken er en av tre historiske klimasaker som skal behandles i EMDs storkammer i år. EMD behandler kun saker i storkammeret når de mener det reiser så viktige spørsmål at avgjørelsen kan få stor betydning for rettighetsvernet i Europa.

Medstad tror de tre klimasakene vil bidra til å avklare hvilket menneskerettslig vern de 675 millionene som er beskyttet av EMK har mot klimaendringene.

Det er først ventet en avgjørelse i sakene til neste år.

(©NTB)

Flere nyheter: