Caroline Graham Hansen kunne juble for 1–0 mot Lyon. Foto: Alvaro Barrientos / AP Photo / NTB

Barcelona kvittet seg med Lyon-spøkelset – forsvarte Champions League-tittelen

Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen ble Champions League-mestere for andre år på rad da Barcelona slo Lyon 2-0 i Bilbao lørdag.

Av NTB | 25.05.2024 20:13:45

Sport: Barcelona måtte gi tapt for samme motstand i finalene i 2019 og 2022, men på tredje forsøk seiret katalanerne. Klubben forsvarte samtidig finaleseieren fra fjoråret.

Både Graham Hansen og Syrstad Engen startet kampen for Barcelona, og førstnevnte var sentral i mesteparten av det Barcelona skapte framover i banen. Det var likevel lagvenninne og Gullballen-vinner Aitana Bonmatì som ordnet seieren med sin scoring i det 62. minutt.

Godt inne i overtiden scoret også Alexia Putellas og sørget for 2-0-seier.

Ada Hegerberg har slitt med skader denne våren og startet på benken for Lyon. Den norske storscoreren ble byttet på ti minutter før slutt i jakten på en utligning, men greide ikke å hjelpe laget sitt tilbake i kampen.

Kampen gikk mellom kvinnefotballens tungvektere. Lyon står med hele åtte titler i turneringen, mens Barcelona sikret sin tredje lørdag. Mellom 2016 og 2020 vant franskmennene fem strake finaler, og lørdagens finale var deres ellevte i turneringen på 15 sesonger.

Barcelona har samtidig vært det ledende laget de siste sesongene og spilte sin fjerde strake finale i turneringen. I 2021 (4-0 mot Chelsea) og 2023 (3-2 mot Wolfsburg) endte det med spansk seier.

Barcelona skapte også muligheter i førsteomgangen og ropte på straffe i det 37. minutt, men dommeren var ikke overbevist. Like før hvilen dro Graham Hansen seg fri ved utkanten av 16-meteren, men satte ballen utenfor mål.

Timen skulle passere før ballen gikk i nettet. Bonmatí tok med seg ballen innover i feltet og fyrte av fra skrå vinkel. Christiane Endler i Lyon-målet skulle i utgangspunktet hatt kontroll på avslutningen, men Barcelona hadde marginene på sin side. Ballen fikk en retningsforandring på veien og passerte Lyon-keeperen til 1-0.

Lyon greide ikke å finne veien til 1-1, og fem minutter på overtid dukket en annen Gullballen-vinner opp og kronet seieren for Barcelona. Putellas klinket til fra åtte meter og sendte ballen forbi Endler til 2-0.

Lyon tok seg til finalen etter å ha slått Paris Saint-Germain i semifinalen. I gruppespillet møtte de Brann, og det norske laget tok med seg ett poeng fra 2-2 på hjemmebane.

Finalen ble spilt i Bilbao foran rundt 50.000 mennesker.

Lyon åpnet best og spilte seg til to store målsjanser like før kvarteret spilt. Først endte ballen i tverrliggeren etter en corner, og sekunder senere traff Wendie Renard stolpen.

Barcelona tok seg til finalen etter å ha slått ut blant andre Brann og Chelsea på veien. Det norske laget yppet seg mot det spanske storlaget og scoret i begge oppgjør, men måtte se seg slått med 2-5 sammenlagt.