Menu
Tidligere FN-generalsekretær Ban Ki-moon sier han er i jevnlig kontakt med partene i Myanmar, og oppfordrer til økt diplomatisk press på militærjuntaen som styrer landet. Foto: Choe Jae-gu / Yonhap via AP / NTB

Ban Ki-moon tar til orde for økt diplomatisk press på juntaen i Myanmar

Tidligere FN-sjef Ban Ki-moon snakker med militærjuntaen og den væpnede opposisjonen i Myanmar, og ber om at det diplomatiske presset mor juntaen økes.

Av NTB | 31.05.2023 17:08:53

Kriminalitet og rettsvesen: – Jeg er i tett kontakt med alle disse menneskene for å gjøre så mye vi kan for å hjelpe dem med å demokratisere Myanmar, sa Ban onsdag.

Ban sier at han er i jevnlig kontakt med myndighetene i Myanmar, Indonesias president – som for tiden har det roterende presidentskapet i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean – og Myanmars såkalte skyggeregjering. Den er sammensatt av studenter, aktivister og etniske ledere, og går under navnet Den nasjonale samlingsregjeringen.

I møter med det militære lederskapet i Myanmar oppfordret Ban dem til å ta initiativet med å finne løsning på den politiske krisen i landet og til å løslate politiske fanger.

I tillegg ba han dem om å implementere en fredsplan lagt fram av Asean, der Myanmar er medlemsland, og en FN-resolusjon som ber om stans i voldsbruken mellom militæret og de prodemokratiske væpnede styrkene.

Bans besøk skjedde etter invitasjon fra militærjuntaen. Den har gjentatte ganger avvist oppfordringer utenfra om forhandlinger, og betegnet dem som krenkelser av Myanmars suverenitet.

Ifølge observatørgruppa AAPP er nesten 23.000 mennesker pågrepet etter at militæret kuppet makten og pågrep landets sivile leder Aung San Suu Kyi i februar 2021. Nesten 3.600 mennesker skal være drept i juntaens forsøk på å stanse protestene mot kuppet.

(©NTB)

Flere nyheter: