Menu
Tysklands statsminister Olaf Scholz om bord på fregatten Mecklenburg-Vorpommern mandag i forbindelse med Natos marineøvelse i Østersjøen. Foto: Kay Nietfeld / AP / DPA / NTB

Både Nato og Russland øver i Østersjøen

Dagen etter at Nato begynte en marineøvelse i Østersjøen, gjorde Russland det samme.

Av NTB | 05.06.2023 18:58:48

Politikk: 40 skip og båter, 25 fly og rundt 3.500 soldater deltar i den russiske øvelsen, opplyste den russiske Østersjøflåten mandag.

I Nato-øvelsen deltar 20 land, 50 skip, over 45 fly og rundt 6.000 soldater. Samtidig er verdens største hangarskip, USS Gerald R. Ford, i Nord-Atlanteren, påpeker USAs marine.

Hangarskipet var nylig i Oslo og befant seg i helgen mellom Bodø og Lofoten, ifølge NRK. Skipet og dets støttefartøyer har deltatt i den nordiske luftøvelsen Arctic Challenge Exercise.

Den varer til 9. juni, mens begge marineøvelsene i Østersjøen skal vare fram til midten av juni.

Nato er ikke blitt informert i forkant om den russiske øvelsen, ifølge den tyske flåtesjefen Thorsten Marx. Øvelsen kom likevel ikke som en overraskelse.

– Dette håndteres svært ansvarlig av våre styrker, sier han.

Samtidig med Østersjø-øvelsen har Russland militærøvelser i Barentshavet, ifølge Aftenposten. Parallelt med dette har russerne startet marineøvelser vest og nord for Japan – samtidig som krigføringen i Ukraina fortsetter.

Mandag ble norske jagerfly sendt opp for å identifisere russiske kampfly i internasjonalt luftrom nord for Finnmark, opplyser Forsvaret til Nettavisen. Dette er relativt vanlig, og ingen dramatikk oppsto.

Dette er første gang norske kampfly har trent sammen med en amerikansk hangarskipsgruppe, ifølge Aftenposten. Amerikanske supersoniske bombefly av typen B-1B, som kan frakte atomvåpen, har også deltatt i luftøvelsen.

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier han ikke frykter eskalering som følge av at de to marineøvelsene pågår samtidig i Østersjøen.

(©NTB)

Flere nyheter: