Menu
Masseprotestene mot Netanyahu-regjeringens omstridte rettsreform fortsetter i Israel, der politiet bruker vannkanoner mot demonstranter som sperrer veier og bygninger. Foto: AP / NTB

Avstemning over rettsreform i Israel finner sted neste uke

Den endelige avstemningen over Israels omstridte rettsreform vil finne sted søndag og mandag i neste uke, opplyser landets nasjonalforsamling Knesset.

Av NTB | 19.07.2023 13:03:31

Politikk: Nasjonalforsamlingen, der partiene i den ytterliggående høyreregjeringen har flertall, har alt godkjent deler av reformen i den første av tre avstemninger.

Reformen vil blant annet begrense høyesteretts anledning til å sette ned foten for det som vurderes å være lovstridige beslutninger, fattet av regjeringen.

Hundretusenvis av israelere har protestert siden forslaget ble fremmet i januar, og onsdag la hundrevis ut på en marsj fra Tel Aviv til Jerusalem. De vil slå leir utenfor nasjonalforsamlingen i forkant av de neste avstemningene.

Kritikerne hevder at reformen vil undergrave maktfordelingsprinsippet med tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende.

De mener også at statsminister Benjamin Netanyahu har egeninteresse av å svekke rettsvesenets uavhengighet ettersom han selv er tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk.

Blant dem som har bedt Netanyahu om å legge reformen på is, er USAs president Joe Biden.

– Vær så snill, stans nå. Ikke vedta noe viktig uten bred konsensus, skal Biden ha sagt da han tirsdag tok imot Israels president Isaac Herzog i Det hvite hus.

– Dere kommer til å ødelegge noe i det israelske demokratiet og forholdet til USA, som dere kanskje aldri vil få tilbake, sa presidenten ifølge The New York Times.

(©NTB)

Flere nyheter: