Menu
Kinesiske svømmere fikk starte i Tokyo-OL. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB

Australsk avis: 23 kinesiske svømmere fikk delta i Tokyo-OL tross positive dopingprøver

23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

Av NTB | 20.04.2024 09:30:26

Sport: Det er den australske avisen Daily Telegraph, med tilhold i Sydney, som lørdag skriver at de aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

– Det internasjonale svømmeforbundet er overbevist om at disse AAF-ene ble håndtert grundig og profesjonelt, og i samsvar med alle gjeldende antidopingforskrifter, inkludert World Anti-Doping Code, skriver det internasjonale forbundet i en uttalelse til Daily Telegraph.

Der peker også Wadas direktør for vitenskap og medisin, professor Olivier Rabin, på at Wadas vitenskapsavdeling gjennomgikk saken i månedene fram mot Tokyo-lekene.

– Vi skaffet oss til og med farmakokinetisk og metabolismeinformasjon fra produsenten (av trimetazidin) for å vurdere plausibiliteten til forurensningsscenarioet som ble presentert for Eada, sier Rabin.

Konklusjonen ble at det ikke var noe konkret grunnlag for å utfordre den fremlagte teorien om forurensning.

Forurensningsscenarioet skal i stedet ha blitt ytterligere støttet av at prøvene inneholdt lav konsentrasjon av trimetazidin, samt at de aktuelle utøverne avga flere prøver som svingte mellom å komme ut negative og positive.

(©NTB)

Flere nyheter: