Menu
For 15 år siden hoppet Clare Nowland i fallskjerm som 80-åring. Nå er hun dement og på sykehus i kritisk tilstand etter å ha blitt elektrosjokket av politiet. Foto: ABC via AP / NTB

Australia i sjokk etter at politiet brukte elektrosjokkvåpen mot 95-åring med demens

Tilstanden til en 95 år gammel australsk kvinne er kritisk etter at hun ble elektrosjokket av politifolk mens hun gikk mot dem med rullator og kjøttkniv.

Av NTB | 19.05.2023 10:24:27

Kriminalitet og rettsvesen: Hendelsen skjedde 17. mai på et sykehjem i den lille byen Cooma, om lag 100 kilometer sør for hovedstaden Canberra. Maktbruken mot demente Clare Nowland har ført til intern granskning, og en opphetet debatt om politiets bruk av elektrosjokkvåpen.

To politifolk dro til sykehjemmet Yallambee Lodge, der det stort sett bor eldre med demens og andre sykdommer som fører til ekstra pleiebehov. Ansatte hadde meldt om at Nowland hadde tatt en kjøttkniv fra kjøkkenet.

Visepolitimester Peter Cotter sier kvinnen gikk mot politiet, men åpenbart i et langsomt tempo på grunn av rullatoren. Han ønsket ikke å svare på om han mente maktbruken var fornuftig overfor 95-åringen, som er 157 centimeter høy og veier 43 kilo. Samtidig påpeker han at Nowland hadde en kniv.

– Enten er hun en utrolig smidig, rask og skremmende 95-åring, ellers var det utrolig dårlig dømmekraft fra politiet, sier Nicole Lee til kringkasteren ABC. Hun er leder for interesseorganisasjonen People With Disability Australia.

Ifølge politiet stammer skadene til Nowland fra at hun slo hodet i gulvet, ikke fra selve strømmen som gikk gjennom kroppen. Politibetjenten som avfyrte elektrosjokkvåpenet er «ikke på jobb» ifølge Cotter, men det er uklart om han faktisk er suspendert. Videoen av hendelsen fra betjentenes kroppskameraer er ikke blitt offentliggjort.

(©NTB)

Flere nyheter: