Menu
USAs forsvarsminister Lloyd Austin oppsummerte fredag møtet i Kontaktgruppen for Ukraina som ikke resulterte i noe løfte om moderne vestlige stridsvogner til landet. Foto: AP / NTB

Austin nevnte ikke Leopard-stridsvogner

USAs forsvarsminister Lloyd Austin nevnte ikke striden om hvorvidt Ukraina skal få Leopard-stridsvogner da han oppsummerte fredagens møte i Tyskland.

Av NTB | 20.01.2023 17:45:41

Politikk: Forsvarstopper fra 54 land som deltar i den såkalte Kontaktgruppen for Ukraina, var fredag samlet på den amerikanske Ramstein-basen i Tyskland for å koordinere den militære bistanden til ukrainerne.

Ukraina har gjentatte ganger bedt vestlige land bidra med tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner, noe den tyske regjeringen har motsatt seg. Tyskland tillater heller ikke at andre land sender slike stridsvogner til Ukraina.

– Vi jobber hardt for å oppfylle Ukrainas krav til stridsvogner og andre væpnede kjøretøy, var alt Austin sa om dette under pressekonferansen etter møtet.

Han berømmet Storbritannias «betydelige bidrag av Challenger 2-stridsvogner til Ukraina, det første bidraget av store vestlige stridsvogner til landet».

Storbritannia har i første omgang lovet å sende fire slike stridsvogner til Ukraina og har åpnet for at landet kan få ytterligere åtte på et senere tidspunkt.

Den ukrainske generalstaben har anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å kunne gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som nå kontrollerer 18 prosent av landet.