Menu
NRK-ekspert Fredrik Aukland raser mot landslagsledelsen. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Aukland raser etter ny Krüger-vraking: – Største skandaleuttaket noen gang

Sjur Røthe måtte trekke seg fra søndagens VM-femmil. NRK-ekspert Fredrik Aukland er i harnisk etter at Simen Hegstad Krüger ikke fikk plassen hans.

Av NTB | 05.03.2023 09:25:55

Sport: Det er nemlig Martin Løwstrøm Nyenget som tar Røthes plass. Det opplyste Norges Skiforbund søndag morgen.

Røthe skal ha hatt symptomer på forkjølelse da han våknet noen timer før VM-femmila. Dermed ble det besluttet av vossingen ikke var aktuell for å gå distansen.

Røthe har testet negativt på koronaviruset.

– Det var et sjokk at Krüger ikke var tatt ut på laget i første omgang. At han heller ikke er reserve, når han selv ønsker å gå, er rett og slett ikke til å forstå. Jeg klarer ikke å se noen sportslige argumenter for det, så man må spørre seg om det ligge noe annet bak, sier Aukland til NRK.

Eksperten ber landslagsledelsen om å komme med en god forklaring.

– Det er det største skandaleuttaket noen gang. Jeg har aldri vært borti noe lignende. Selv vrakingen av Petter Northug til OL i 2006 var enklere å forklare enn dette. Det er rett og slett fullstendig meningsløst at en løper med tre gull på tre løp i et VM ikke blir tatt ut til å gå den siste øvelsen, sier Aukland.

Krüger selv bekrefter overfor rikskringkasteren at han ønsket å gå søndagens femmil, men at han også var klar over at Nyenget var førstereserve.

– Martin har vært reserve i flere mesterskap uten å få slippe til, så jeg unner ham virkelig å gå i dag, sier han til NRK.

Røthe tok bronse på tremila med skibytte tidligere i Planica-VM. Han fikk imidlertid ikke plass på det norske stafettlaget som tok gull.

30-åringen er ingen hvem som helst i femmilssammenheng. I mars i fjor gikk han til topps på den tradisjonsrike 50-kilometeren i Holmenkollen. Det var hans aller første seier i verdenscupen.

Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth, Pål Golberg og Emil Iversen utgjør resten av den norske femmilskvintetten søndag. Iversen er regjerende mester på distansen og har friplass.

Småsyke Røthe var den største overraskelsen da landslagstrener Eirik Myhr Nossum lørdag offentliggjorde det norske laget. Mange hadde ventet at Simen Hegstad Krüger ville få sjansen. Lyn-løperen har tatt tre gull under VM i Planica.

Etter stafetten varslet Krüger at han er i sitt livs form.

Da Røthe måtte kaste inn håndkleet med sykdom søndag morgen, falt altså valget likevel på Løwstrøm Nyenget som hans erstatter.

Finske Iivo Niskanen og svenske William Poromaa pekes på som to av de tøffeste utfordrerne til gullet søndag.

Løwstrøm Nyenget har ennå ikke vært i aksjon i Slovenia. Nå får Lillehammer-løperen sjansen på mesterskapets aller siste øvelse.

Hans Christer Holund ville også vært en naturlig kandidat til distansen. Han ble verdensmester på femmila under Seefeld-VM i 2019.

(©NTB)