Menu
VIKTIG SPOR: Øverst, like ved linningen, på strømpebuksa til Birgitte Tengs finnes sporet som kan felle siktede. Foto: Politiet

Åtte eksperter vurderer DNA-beviset

Åtte DNA-eksperter fra Norge, Danmark, Nederland, Østerrike og Storbritannia har blitt oppnevnt som sakkyndige vitner under behandlingen av Birgitte-saken i Gulating lagmannsrett i Stavanger tinghus.

Av Egil M Solberg | 26.09.2023 18:33:20

Tengs-saken: Denne uken gir disse ekspertene dommerne en grundig innføring i påtalemyndighetens kronbevis.

De åtte sakkyndige er enige om at Y-kromosomet funnet på Birgitte Tengs’ strømpebukse stemmer overens med tiltaltes profil. Dette inkluderer en treffrate på 29 markører, som anses som en sikker identifikasjon. Dette Y-kromosomet, som tilhører tiltalte, ble funnet nær linningen på strømpebuksen.

Det gjenstår å avgjøre hvor unikt dette Y-kromosomet er og om det kan knyttes til drapshandlingen med sikkerhet. Dette vil være et viktig stridstema i saken.

DNA-ekspertene vil også vurdere hvor sannsynlig det er at Y-kromosomet havnet på strømpebuksen på et tidspunkt annet enn drapsnatten. Den pågående rettssaken vil gi flere svar når de sakkyndige blir avhørt om bevisene.

Birgitte Tengs ble drept i 1995, og en 52 år gammel mann fra Karmøy ble i februar dømt til 17 års fengsel for drapet. Ankesaken i Gulating lagmannsrett startet i september og forventes å avsluttes i oktober, med en ventet dom i desember.

Flere nyheter: