Menu
Syrias president Bashar al-Assad besøkte onsdag sin fremste støttespiller, Russlands president Vladimir Putin. Foto: Sputnik / AP / NTB

Assad på besøk i Moskva – sier han støtter Russland i krigen

Syrias president Bashar al-Assad uttrykker sin støtte til Russland i krigen mot Ukraina. Onsdag besøkte han president Vladimir Putin i Moskva.

Av NTB | 15.03.2023 17:14:07

Politikk: I et TV-sendt møte med Putin sa Assad, ifølge russisk oversettelse, at russerne kjempet mot «gamle nazister» i Ukraina. Den syriske presidenten sa også at Vesten har tatt imot «gamle nazister» og gitt dem sin støtte.

Samtalen mellom de to lederne var på forhånd ventet å dreie seg mye om gjenoppbygging av borgerkrigsherjede Syria, som nylig også ble rammet av et kraftig jordskjelv.

Putin minnet da også Assad på de russiske styrkenes «avgjørende bidrag» til å stabilisere landet da han tok imot den syriske lederen i Kreml.

Assads besøk sammenfalt med årsdagen for starten på det som først var fredelige protester mot den syriske presidenten. Regimet slo hardt ned på demonstrantene, og i løpet av få måneder raste det full borgerkrig der ulike grupper av opprørere fikk tung støtte fra aktører utenfor Syria.

– Selv om Russland nå utfører en spesialoperasjon, er stillingen uendret, sa Assad, som dermed benyttet Putins egen betegnelse på invasjonen av Ukraina.

Russland har også støttet Assad diplomatisk i FN og andre internasjonale fora, og flere land har den siste tiden gjenopptatt kontakten med regimet i Damaskus.

Russland har også meklet i forholdet mellom Syria og Tyrkia, som til Assads store misnøye støtter opprørerne som kontrollerer en enklave nordvest i landet.

Tyrkia og Syria misliker derimot begge at USA støtter kurdiske opprørere nordøst i landet. Tyrkia hevder opprørerne er en gren av kurdiske PKK, som både de, USA og EU har på sin liste over terrororganisasjoner.

Russland har vært Assads nærmeste allierte i krigen og har bidratt til gjenerobringen av store områder som tidligere var kontrollert av opprørere. Landet har også to militærbaser i Syria, en flybase i Hmeimim og en marinebase i Tartus.

Til tross for krigen i Ukraina har Russland beholdt styrker i landet, noe Assad takket for onsdag.

Egypts og Jordans utenriksministre besøkte begge nylig Assad, og flere andre land har tatt til orde for å slippe Syria inn i Den arabiske liga.

(©NTB)