Menu
Arbeiderpartiets landsmøte er samlet for å vedta ny politikk i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

Arbeiderpartiet åpner opp for å anerkjenne Palestina

Palestina kan anerkjennes som selvstendig stat når det passer for å få framgang i fredsprosessen, heter det i en innstilling som kan vedtas på Ap-landsmøtet.

Av NTB | 05.05.2023 13:14:50

Politikk: – Arbeiderpartiet er rede til å anerkjenne Palestina som stat på et tidspunkt hvor en anerkjennelse kan skape framgang i fredsprosessen. Arbeiderpartiet vil arbeide for bredest mulig europeisk støtte til denne posisjonen, heter det i en uttalelse om internasjonal politikk som skal behandles på Ap-landsmøtet fredag.

Det understrekes at en endelig fredsavtale ikke er et premiss for å anerkjenne Palestina som stat.

– Utviklingen i Israel og Palestina går i feil retning. Arbeiderpartiet er svært bekymret over økt spenning og voldsbruk mellom israelere og palestinere. Den israelske okkupasjonen av Vestbredden er hovedhindringen for en tostatsløsning. Arbeiderpartiet vil arbeide for at okkupasjonen tar slutt og at palestinerne får sin egen stat, heter det videre.

AUF har kjempet for å tydeliggjøre politikken på dette området, og nestleder Gaute Børstad Skjervø mener formuleringen er en tydelig beskjed til regjeringen.

– Dette er en veldig tydelig beskjed fra Arbeiderpartiet om at vi skal gå inn for anerkjennelse av Palestina, sier han til NTB.

Hen mener det er riktig å gjøre det nå.

– Og så sier vi at Utenriksdepartementet kan gjøre det i sammenheng med når det er riktig i fredsprosessen. Det mener jeg at tiden er inne for, sier han.

I innstillingen til uttalelse understrekes det også at en-prosentmålet for norsk bistand ligger fast.

Det slås også fast at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i behandlingen av alle asylsaker som berører barn.

(©NTB)

Flere nyheter: