Menu
Skytingen skjedde ifølge dansk politi i og rundt Stjerneskibet, som ligger i gaten Pusher Street. Politiet sperret lørdag av et større område der. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix / NTB

Antatte gjerningsmenn på frifot etter skytingen i København

En 18-åring er varetektsfengslet, siktet for medvirkning til drapet på en 30 år gammel mann i Christiania i København lørdag kveld. Han nekter straffskyld.

Av NTB | 27.08.2023 19:54:28

Kriminalitet og rettsvesen: – Gjerningsmennenes hensynsløse og hjerteløse handling, der de ikke bare dreper en 30 år gammel mann i kaldt blod, men også skyter rundt seg utenfor og skader andre, er helt uakseptabelt, sier politiinspektør Poul Kjeldsen i Københavns politi.

18-åringen som er varetektsfengslet, anker kjennelsen. Ifølge hans forsvarer nekter han straffskyld til medvirkning til drap. Det er ventet at en annen domstol skal ta stilling til fengslingsspørsmålet mandag eller tirsdag.

Han skal ikke være en av de to maskerte gjerningsmennene som lørdag kveld drepte en 30 år gammel mann og såret fire andre, ifølge politiet. Han er imidlertid siktet for å ha vært med å planlegge drapet og flukten til de to gjerningsmennene.

Ifølge Danmarks radio ble et av de andre ofrene kritisk skadd, men tilstanden til vedkommende er nå stabil. De tre andre ofrene ble lettere skadd. Dansk politi har foreløpig ikke kunne si hvorvidt de skadde har tilknytning til gjengmiljøet.

Skytingen fant sted lørdag kveld i Pusher Street, sentrum for den organiserte hasjhandelen i Christiania. To maskerte gjerningsmenn skal ha skutt rundt seg med pistol før de gikk inn i bygningen Stjerneskibet, som huser en kafé, og drepte 30-åringen. Han ble truffet med seks skudd.

En stor etterforskning av saken er i gang. Politiet sier de har en styrket hypotese om at de to gjerningsmennene var i Christiania for å drepe 30-åringen.

– Jeg vet ikke hva utfallet blir, men det er høyst sannsynlig at det stenges ned, sier talsperson for Christianias pressegruppe Hula Mader, med henvisning til Pusher Street og hasjhandelen.

– Vi har snakket med både stat og kommune, og det er en prosess i gang. Nå håper vi at det vil gå raskt, legger hun til.

Københavns overborgermester Sophie Hæstorp Andersen har tatt til orde for å stenge ned hasjhandelen i bydelen permanent, ifølge avisen Berlingske.

Det bor i underkant av tusen mennesker i Christiania, som er kjent som en fristad der det i stor grad er selvstyre. Bydelen er Københavns fjerde største turistattraksjon.

Politiet har bekreftet at den avdøde har tilknytning til Hells Angels. Lørdag kveld sa Kjeldsen på en pressekonferanse at det ikke kan utelukkes at drapet har sammenheng med konflikter i gjengmiljøet.

Drapet på 30-åringen skal ha blitt planlagt mellom 24. og 26. august, ifølge politiet.

Innbyggerne i Christiania er sjokkerte og sinte etter drapet. De sier det er sannsynlig at hasjhandelen på Pusher Street blir stengt ned.

Flere nyheter: