Menu
Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev og hans forsvarer Brynjulf Risnes i Oslo tingrett, fordi Medvedev er tiltalt for å ha deltatt i et slagsmål utenfor en pub i Oslo sentrum og for vold mot politiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Antatt Wagner-avhopper nekter for vold – politiet ber om 18 dager i fengsel

Den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev sier han ikke mente å sparke mot politiet da han ble pågrepet etter en slåsskamp i Oslo.

Av NTB | 25.04.2023 14:04:04

Kriminalitet og rettsvesen: Medvedev møtte i Oslo tingrett tirsdag, tiltalt for å ha deltatt i et slagsmål utenfor en pub i Oslo, og for vold mot politiet. Han erkjente straffskyld for tre tiltalepunkter, men nekter for at han skal ha forsøkt å sparke politiet da han ble løftet ut av en politibil på vei inn til arresten i Oslo.

Påtalemyndigheten mener det er opp til retten å avgjøre, og la ned påstand om ubetinget fengsel i 18 dager dersom den finner det bevist at Medvedev faktisk forsøkte å sparke politiet under pågripelsen.

Han skal ha fem dager fradrag i straffen fordi han satt i varetekt etter hendelsen, sa politiadvokat Vegard Gjertsen da han la ned påstanden.

Dom i saken faller 2. mai.

Hendelsen fant sted natt til 22. februar i år. Politiet kom til stedet etter slåsskampen og pågrep ham. Dette fordi 26-åringen var åpenbart beruset og ikke ville roe seg ned, ifølge en politimann som var på stedet.

Da de skulle føre ham ut av en politibil ved sentralarresten i Oslo, sparket Medvedev mot en eller flere av politifolkene, ifølge tiltalen.

Han fortalte at han var blitt påsatt håndjern bak på ryggen, at han hadde fått beina sammenbundet, og at to politimenn hadde sittet oppå ham under transporten fra sentrum og til politihuset på Grønland.

Da de skulle ta 26-åringen ut av politibilen, skal de ha tatt tak i håndjernene, noe som skal ha gjort veldig vondt.

– Da de dro meg opp fra håndjernene var det et øyeblikk hvor det gjorde så vondt at jeg, uten hensikt sparket. Det er vel normalt, at om man blir påført smerte, så reagerer kroppen, fortalte Medvedev.

Medvedev er ikke tiltalt for å skadd noen, men for forsøk på å skade en polititjenestemann. Det angivelige sparket hans traff ingen av tjenestemennene som var til stede.

Politimannen som pågrep 26-åringen vitnet i Oslo tingrett tirsdag. Han forklarte at det ikke var noe voldsomt spark Medvedev skal ha kommet med.

– Han hadde lastestropp på beina, så han hadde begrenset rom. Det var et rekespark. Ikke det aller mest kraftfulle, men i kategorien spark. Det var ikke et skyv, sa politimannen da han ble bedt om karakterisere hva som hadde hendt i politiarresten.

I retten viste påtalemyndigheten fram en film fra et overvåkingskamera inne fra sentralarresten fra da Medvedev skulle tas ut av politibilen. Omgitt av minst sju tjenestemenn fra enten politiet eller fengselet var det imidlertid helt umulig å se hvorvidt den tiltalte russeren hadde utført noe spark.

Russerens forsvarer, advokat Brynjulf Risnes, sier Medvedev mener det var en misforståelse. Han la ned påstand om frifinnelse for klienten på punktet om sparket og ellers at retten behandlet klienten på det mildest mulige måte.

– Han skjønte ikke helt hva som foregikk og fikk panikk. Han ble satt i håndjern og ble vel redd og usikker på hva som skjedde. Han mener at han ikke sparket, men at han sprellet fordi det gjorde vondt, sier Risnes til NTB.

Han forklarte at pistolen var blitt oppdaget etter at han hadde havnet i et munnhoggeri med en polakk og en person Ukraina utenfor en bar i Oslo. Våpenet ble oppdaget av politiet som kom til stedet på grunn av den tilspissede situasjonen som hadde oppstått.

Medvedev sa i retten at han var flau over situasjonene som hadde ført til de påtalte hendelsene. Grunnen til at han hadde anskaffet luftpistolen oppga han til selvforsvar.

– I min situasjon er risikoen for å bli angrepet enorm, sa 26-åringen i retten.

Under tiden i Norge så langt har 26-åringen sittet i lange avhør med Kripos som etterforsker hans historie og som også leter etter dokumentasjon etter mulige krigsforbrytelser i Ukraina.

I påsken ble Medvedev pågrepet av svensk politi fordi han hadde reist over grensa fra Norge. Han skal ha reist til Sverige fordi sigarettene er billigere der enn i Norge, men skal ha kommet for sent til å rekke bussen tilbake til Norge. For noen dager siden var imidlertid tilbake i Norge.

I retten forklarte Medvedev at han hadde følt seg svært stresset over han ikke forsto hva politiet forsøkte å si til ham den aktuelle natta. Han snakker verken norsk eller engelsk, og fortalte i retten han opplevde at politiet nærmest overfalt ham.

– Jeg hadde ingen hensikt om å sparke en politimann. Hvis jeg beveget beina var det på grunn av smerte, fortsatte 26-åringen i retten.

– Vi mener at disse forholdene er straffbare. Det har ikke noe å gjøre med at det er Medvedev, vi hadde gjort akkurat det samme hvis det var hvilken som helst annen person, uttalte aktor i saken, politiadvokat Vegard Gjertsen, til NTB før retten ble satt tirsdag morgen.

Den andre delen av tiltalen handler om at Medvedev i mars, hadde med seg en luftpistol til en bar i Oslo sentrum. Dette forholdet og slåssingen erkjente han skyld for i retten.

Medvedev kom til Norge 13. januar i år da han kom over grensa fra Russland. Han har søkt asyl i Norge som avhopper fra den russiske private hæren Wagner-gruppen. Medvedev skal ha vært ved fronten i Ukraina i flere måneder, ifølge advokat Risnes, blant annet ved beleiringen av byen Bakhmut.

Flere nyheter: