Menu
Amerikanske kilder sier at et amerikanskutviklet Patriot-system ble påført skader i et russisk rakettangrep i Ukraina natt til tirsdag. Bildet viser Patriot-utskytere i Polen tidligere i år. Arkivfoto: Michal Dyjuk / AP / NTB

Amerikansk luftforsvarssystem i Ukraina trolig skadet i russisk angrep

Et amerikanskutviklet luftforsvarssystem ble trolig påført skader i det russiske rakettangrepet mot Ukraina natt til tirsdag, ifølge to amerikanske kilder.

Av NTB | 17.05.2023 03:54:14

Politikk: Det er nyhetsbyrået Reuters som har snakket med de ikke navngitte embetspersonene. De sier at Patriot-systemet sannsynligvis fikk skader, men at det ikke ble ødelagt.

USA og Ukraina er allerede i gang med å finne ut hvordan systemet kan repareres, ifølge kildene. Det ser ikke ut til at det er behov for å frakte det ut av Ukraina for reparasjon.

Patriot-systemene regnes for å være blant de mest avanserte luftforsvarssystemene som USA har utviklet for å skyte ned krysserraketter, ballistiske raketter og luftfartøy. Typisk består et slikt system av rakettutskytingsramper, radar og støttekjøretøy.

Russlands forsvarsdepartement uttalte tirsdag at landet hadde ødelagt et Patriot-system i angrepet natten i forveien og at det var en hypersonisk rakett av typen Kinzjal som ble brukt.

Ukraina hevder å ha skutt ned 18 russiske raketter, blant dem seks Kinzjal-raketter, natt til tirsdag. Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu avviser denne påstanden, melder det russiske statlige nyhetsbyrået RIA.