Menu
40-åringen Uanderson Marinho de Souza bærer sønnen sin til skolen i Manaus, hvor vannstanden i elva Negro er svært lav. Vannstanden i elvene i Amazonas gjør det vanskelig å frakte varer til mange områder. Foto: Edmar Barros / AP / NTB

Alvorlig tørke truer regnskogen i Amazonas

Regnskogen i Brasil står overfor en alvorlig tørke som kan ramme en halv million mennesker, ifølge regionale myndigheter.

Av NTB | 27.09.2023 07:43:03

Økonomi og næringsliv: Delstaten Amazonas har allerede erklært situasjonen som en naturkatastrofe. Det er svært alvorlig i 15 kommuner, mens 40 andre er på randen til tørkekatastrofe, ifølge landets sivilforsvar. Rundt 500.000 mennesker står i fare for å bli rammet av tørken ved slutten av året.

I den regionhovedstaden Manaus er vannstanden i elva Negro rundt seks meter under fjorårets nivå. Dybden ble tirsdag målt til 16,7 meter. Ikke siden 2010 har det vært så lite vann i elva.

Det er svært krevende å frakte varer på elvene, noe som gjør at mange sliter med å få tak i mat og vann. Tørken påvirker også fisket, som er en viktig kilde til mat mange steder.

Myndighetene har iverksatt en kriseplan og blar opp et beløp tilsvarende over 200 millioner norske kroner for å komme folk til unnsetning.

(©NTB)

Flere nyheter: