Menu
Rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett. Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i Kristiansand. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Aktor om Baneheia- drapene: – Dette er en ugjerning som krever reaksjon og straff

Aktor brukte sterke ord for å beskrive ugjerningene Jan Helge Andersen står tiltalt for i Sør-Rogaland tingrett tirsdag. Maratonrettssaken er i gang.

Av NTB | 16.04.2024 10:23:32

Kriminalitet og rettsvesen: – Den 19. mai 2000 skjedde det noe opprørende i Baneheia i Kristiansand. Noe som ikke skal skje, sa aktor Johan Øverberg da han startet sitt innledningsforedrag i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes tirsdag.

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) dro hjemmefra klokken 18.15 denne kvelden for å bade i innsjøen 3. stampe i Baneheia i Kristiansand. Da de ikke kom hjem til avtalt tid, ble de meldt savnet. To dager senere ble de funnet knivdrept og voldtatt i en avsidesliggende del av Baneheia, godt skjult under kvister.

– Dette er en ugjerning som krever oppklaring og svar. En ugjerning som krever reaksjon og straff, sa Øverberg.

Særlig det siste var svært viktig i frikjennelsen av Kristiansen i 2022. Han hadde sendt flere tekstmeldinger mens mobiltelefonen hans var koblet opp til en basestasjon som ikke dekket området for ugjerningene.

Flere personer så Andersen og Kristiansen – både i tospann og hver for seg – i Baneheia rundt tiden for drapene. Flere personer så også de to jentene i forkant. Øverberg var også kort innom hendelsesforløpet etter at duoen havnet i politiets søkelys, som har fått mye kritikk i ettertid. Rundt klokka 11.15 ga Øverberg ordet til sin kollega, statsadvokat Andreas Schei, som skal redegjøre for de DNA-bevis som finnes.

Andersen ble prøveløslatt i 2016, mens Kristiansen fikk straffesaken sin gjenopptatt i 2021 og ble prøveløslatt samme år. I 2022 fikk Kristiansen sin renvaskelse og ble frifunnet for drapene. Han har hele tiden hevdet at han er uskyldig – og ikke var til stede under drapene. Påtalemyndigheten mener nå også at Kristiansen ikke har noe å gjøre med drapene.

I januar i år ble det tatt ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Sløgedal Paulsen. Den nye drapstiltalen mot Jan Helge Andersen legger til grunn at det var han – og han alene – som voldtok og drepte både Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Den 43 år gamle tiltalte satt framoverlent med foldede hender da han svarte dommeren. Han er iført en hvit genser, blå jeans og et gullkjede rundt halsen, og han fulgte rolig med mens aktor Øverberg innledet.

Tiltalen mot Andersen går ut ifra at Baneheia-drapene ble begått av ham, og at han handlet alene. Den tiltalte bestrider begge disse punktene, og holder fast på forklaringen om at kameraten Viggo Kristiansen var med og deltok i ugjerningene.

I Sør-Rogaland tingrett i Sandnes skal tiltalen mot Andersen behandles gjennom hele åtte uker.

Han skal etter planen begynne sin forklaring i retten i 13-tiden tirsdag, før det onsdag er befaring i Baneheia.

Også foreldrene til de to jentene er til stede i retten sammen med bistandsadvokater.

– Det har vært mange år hvor de først hadde to dommer fra tingrett og lagmannsrett, hvor de trodde at de fikk sannheten om hva som hadde skjedd med jentene. Så ble det noen litt roligere år før disse gjenopptakelsesbegjæringene kom, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm.

Viggo Kristiansen skal vitne i rettssaken etter hvert. Det er satt av to og en halv dag til hans forklaring. Inntil videre får ikke han følge rettssaken i salen.

– Det har han etter loven ikke anledning til. Loven er slik at når du skal vitne i en straffesak, skal du ikke følge den i forkant, sier Viggo Kristiansens bistandsadvokat Brynjar Meling.

I sitt innledningsforedrag gikk aktor i stor grad gjennom det som allerede er kjent og ikke bestridt. Det gjelder blant annet de ubestridte delene av hendelsesforløpet, vitneobservasjoner av Andersen og Viggo Kristiansen og det såkalte telebeviset.

Jan Helge Andersen ble i 2002 dømt i Agder lagmannsrett til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen. Han pekte ut Viggo Kristiansen som hovedmannen bak drapene.

– Ikke skyld, svarte Jan Helge Andersen da han ble spurt i retten i Sandnes av tingrettsdommer og administrator Tor Christian Carlsen om han erkjenner skyld etter tiltalen.

– Vi har snakket om saken og gått gjennom de viktigste spørsmålene. Han håper og tror det blir en ryddig og ordentlig prosess, og det er vel det viktigste for alle, sa Andersens forsvarer Steinar Holden på vei inn i retten.

(©NTB)

Flere nyheter: