LIVESENTER
Menu
Statsadvokat Aud Kinsarvik Gravås, her sammen med Kristian Rosmo Eldgard, mener det var en tilspisset sivil tvist som var utløsende for Frogner-drapet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Aktor mener bitter rettstvist var motivet for Frogner-drapet

En bitter og tilspisset rettstvist var motivet for drapet på Fevziye Kaya Sørebø på Frogner, mener aktor. Tiltalte erklærte seg skyldig da saken startet.

Av NTB | 06.03.2023 10:45:46

Kriminalitet og rettsvesen: – Retten bør merke seg hvordan denne sivile tvisten utviklet seg og tilspisset seg. Det kan si noe om hvordan tiltalte tenkte og eventuelt planla i denne perioden, sa statsadvokat Aud Gravås da hun holdt sitt innledningsforedrag mandag formiddag.

Frogner-drapet, som fant sted for snart to år siden, kom opp for Oslo tingrett mandag morgen. Domstolen har satt av ti dager til behandlingen.

Den 41 år gamle mannen som er tiltalt, svarte bekreftende på spørsmålet om han erkjenner skyld etter tiltalen for forsettlig drap da saken startet mandag. Han erkjente også straffskyld for de øvrige postene i tiltalen, som omfatter besittelse av ulovlig våpen og ammunisjon da han begikk drapet.

Han avfyrte totalt ni skudd med en halvautomatisk pistol mot Sørebø, som satt i bilen sin morgenen i Tostrups gate på Frogner i Oslo 28. april 2021. Skuddene traff henne i hodet og halsen. Hun døde nærmest umiddelbart av skadene, ifølge tiltalen.

Tiltalte tapte på alle punkter og ble dømt til å betale nesten 12 millioner kroner i erstatning.

I utdrag fra digital kommunikasjon i tida før drapet, først og fremst fra kona til tiltalte, samt en ansatt i Tryg Forsikring, framkommer det uttalelser om drap på nettopp Sørebø. Kona skrev at hun ikke er i tvil om at tiltalte var i stand til å gjøre det, mens den Tryg-ansatte skal ha hevdet at tiltalte på et tidspunkt hadde sagt han skulle «kverke» motparten.

Tiltalte erkjente tidlig i etterforskningen at det var han som rettet våpenet mot kvinnens hode og trakk av. Etter drapet kjørt han fra stedet, men meldte seg for en politipatrulje på E18 vestover bare ti minutter senere.

– Overlegg betyr at man ikke handler i et øyeblikks innskytelse, men at man har hatt tid og anledning, og faktisk overveid å drepe, før man gjør det. Det krever ingen detaljert, konkret plan for når og hvordan man skal begå et drap, men det krever at man har gjort overveielser, sa Gravås.

Tiltalte selv nekter kategorisk skyld i overlagt drap, understreket hans forsvarer, advokat Ole Petter Drevland.

– Det skjedde der og da og det skjedde i affekt. Vi mener de forutgående hendelsene underbygger at han led av affekt da han møtte Sørebø i Tostrups gate denne morgenen, sa Drevland da han kort komme nyterte innledningsforedraget.

Samlivsproblemer som toppet seg i samme tidsperiode som den sivile tvisten tilspisset seg i retten, kan også ha bidratt til at 41-åringen gikk til det skritt å drepe Sørebø, ifølge Gravås. Tiltalte og kona er nå skilt.

Mannen skal først forklare seg for retten tirsdag morgen.

Sørebøs to etterlatte døtre forklarer seg mandag. Retten har nedlagt forbud mot å referere fra forklaringene deres.

Jentenes bistandsadvokat, Ida Andenæs, varslet at det vil bli fremmet krav om erstatning og oppreisning da saken startet.

Tvisten Gravås siktet til, knytter seg til byggeprosjekter der mannen som er tiltalt, var hyret som prosjektleder og rådgiver. Da det ble avdekket flere alvorlige feil og mangler ved prosjektet, gikk Sørebø til retten med et erstatningskrav. Hun fikk medhold i Oslo tingrett rett før juli 2020.

Aktor mener det er holdepunkter for at tiltalte på forhånd gjorde overveielser rundt en eventuell drapshandling, noe som i så fall kan bety at drapet var overlagt. Det kan bety flere år strengere straff dersom retten er enig i det.

Tiltaltes psykiske helse på gjerningstidspunktet blir tema for retten. Han er undersøkt av rettspsykiatrisk sakkyndige og erklært tilregnelig. Det er likevel på det rene at han fikk legehjelp og medisiner for sin psykiske helse i en tidsperiode før drapet.

Flere nyheter: