Menu
Rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett. Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i Kristiansand. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Aktor avslørte nye anmeldelser mot Jan Helge Andersen på Baneheia-sakens første dag

Flere nye momenter kom fram i løpet av første dag av rettssaken mot Jan Helge Andersen, blant annet funn av overgrepsmateriale på tiltaltes PC.

Av NTB | 16.04.2024 15:14:04

Kriminalitet og rettsvesen: – Den 19. mai 2000 skjedde det noe opprørende i Baneheia i Kristiansand. Noe som ikke skal skje, sa aktor Johan Øverberg da han startet sitt innledningsforedrag i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes tirsdag.

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) dro hjemmefra klokken 18.15 denne kvelden for å bade i innsjøen 3. stampe i Baneheia i Kristiansand. Da de ikke kom hjem til avtalt tid, ble de meldt savnet. To dager senere ble de funnet knivdrept og voldtatt i en avsidesliggende del av Baneheia, godt skjult under kvister.

– Dette er en ugjerning som krever oppklaring og svar. En ugjerning som krever reaksjon og straff, sa Øverberg.

Særlig det siste var svært viktig i frikjennelsen av Kristiansen i 2022. Han hadde sendt flere tekstmeldinger mens mobiltelefonen hans var koblet opp til en basestasjon som ikke dekket området for ugjerningene.

Flere personer så Andersen og Kristiansen – både i tospann og hver for seg – i Baneheia rundt tiden for drapene. Andre så også de to jentene i forkant. Øverberg var kort innom hendelsesforløpet etter at duoen havnet i politiets søkelys, som har fått mye kritikk i ettertid. Han ga så ordet til sin kollega, statsadvokat Andreas Schei, som redegjorde for DNA-bevis.

Under etterforskningen etter gjenåpningen av saken ble det også funnet en henlagt voldtektsanmeldelse mot Andersen. Kvinnen som anmeldte ham, fikk erstatning. Blant årsakene til henleggelsen var uklarhet om Andersen var over den kriminelle lavalder på gjerningstidspunktet.

Baneheia-foreldrenes bistandsadvokat Audun Beckstrøm påpekte på sin side at nye undersøkelser viser at Stine Sofie Sørstrønen kan ha vært i live lenger enn man tidligere har trodd – kanskje i flere timer etter at hun ble knivstukket.

I utgangspunktet var det lagt opp til at Andersen skulle begynne sin forklaring tirsdag ettermiddag, før retten drar på befaring i Baneheia onsdag. Mot slutten av dagen gjorde forsvarer Svein Holden det tydelig at det ikke var noe Andersen ønsket.

– Andersen opplever det som svært vanskelig å skulle begynne i dag. Vi har rikelig med tid. Jeg har vanskelig for å forstå at vi skal pushe dette nå for å tjene inn en time. Jeg vil sterkt anbefale retten å revurdere, sa Holden.

Han avbrøt dommer Tor Christian Carlsen for å komme med uttalelsen, noe han senere beklaget da Carlsen kunngjorde at forklaringen fikk vente til torsdag.

Andersen ble prøveløslatt i 2016, mens Kristiansen fikk straffesaken sin gjenopptatt i 2021. I 2022 fikk Kristiansen sin renvaskelse og ble frifunnet for drapene. Han har hele tiden hevdet at han er uskyldig – og ikke var til stede under drapene.

I januar i år ble det tatt ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Sløgedal Paulsen. Den nye drapstiltalen mot Jan Helge Andersen legger til grunn at det var han – og han alene – som voldtok og drepte både Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Den 43 år gamle tiltalte satt framoverlent med foldede hender da han svarte dommeren. Han er iført en hvit genser, blå jeans og et gullkjede rundt halsen, og han fulgte rolig med mens aktor Øverberg innledet.

Tiltalen mot Andersen går ut ifra at Baneheia-drapene ble begått av ham, og at han handlet alene. Den tiltalte bestrider begge disse punktene, og holder fast på forklaringen om at kameraten Viggo Kristiansen var med og deltok i ugjerningene.

I Sør-Rogaland tingrett i Sandnes skal tiltalen mot Andersen behandles gjennom hele åtte uker. Onsdag skal retten på befaring. Andersen skal begynne sin forklaring torsdag.

Viggo Kristiansen skal vitne i rettssaken etter hvert. Det er satt av to og en halv dag til hans forklaring.

I sitt innledningsforedrag gikk aktor i stor grad gjennom det som allerede er kjent og ikke bestridt. Det gjelder blant annet de ubestridte delene av hendelsesforløpet, vitneobservasjoner av Andersen og Viggo Kristiansen og det såkalte telebeviset.

Etter lunsj gikk Schei over til å fortelle noe som ikke var offentlig kjent fra før: i mars 2024 ble Jan Helge Andersen politianmeldt for besittelse av overgrepsmateriale og tekster som seksualiserer barn. Noe av materialet ble funnet så langt tilbake som vinteren 2021-2022, da politiet ransaket hans digitale enheter.

Alle fire foreldrene til de to jentene er til stede i retten. Sørstrønens mor Ada Sofie Austegard tørket tårene på raden bak Beckstrøm mens han kom med sin kommentar.

Jan Helge Andersen ble i 2002 dømt i Agder lagmannsrett til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen. Han pekte ut Viggo Kristiansen som hovedmannen bak drapene, og Kristiansen ble dømt til forvaring istedenfor fengsel.

– Ikke skyld, svarte Jan Helge Andersen da han ble spurt i retten i Sandnes av tingrettsdommer og administrator Tor Christian Carlsen om han erkjenner skyld etter tiltalen.

(©NTB)

Flere nyheter: