Åge Hareide ledet Island til finalekamp om en EM-plass i fotball. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

Åge Hareide én kamp unna fotball-EM med Island – snudde til seier over Israel

Island kom hardt tilbake og slo Israel 4-1 i omspillet som fordeler de siste plassene i årets EM i fotball. Tirsdag kan Åge Hareide ta seg til sluttspillet.

Av NTB | 21.03.2024 22:53:10

Sport: Det skjer i en finalekamp mot Ukraina i polske Wrocklaw. Lenge så motstanderen ut til å bli Bosnia-Hercegovina, men en sen snuoperasjon sendte ukrainerne videre.

Island endte på fjerdeplass og var bak Luxembourg i sin pulje i den ordinære kvalifiseringen, men kan nå likevel ta seg til sommerens mesterskap i Tyskland. Det er mulig fordi islendingene i 2022 gjorde det godt nok i nasjonsligaen til å få en ekstra EM-sjanse blant lagene i turneringens B-divisjon.

Det startet ikke bra for Hareides lag i Budapest i Ungarn. Eran Zahavi tok Israel i ledelsen fra straffemerket etter en drøy halvtime. Like før hadde Orri Oskarsson bommet grovt på en keeperretur.

Israel fikk Roy Revivo utvist og spilte nesten 20 minutter i undertall. Det skjede etter en stygg takling, men israelerne fikk en livline da en handssituasjon ble slått ned på av VAR.

Zahavi prøvde å sette sin andre straffe i samme hjørne som før pause, men denne gangen gikk ballen utenfor. I stedet for ekstraomganger fullførte Gudmundsson sitt hattrick med to nye mål på tampen.

Hareide har tidligere ledet Danmark i VM (2018), og han kvalifiserte danskene til EM-sluttspillet som ble flyttet fra 2020 til 2021 på grunn av koronapandemien.

Polen og Wales gjør opp om EM-billetten fra A-nivået i nasjonsligaen. De slo henholdsvis Estland (5-1) og Finland (4-1), mens det blir finaleduell mellom Georgia og Hellas fra C-divisjonen.

Hareide trengte ikke fortvile lenge. Et fantastisk frispark fra Albert Gudmundsson gikk i mål åtte minutter senere, og to minutter etter skjøt Arnor Ingvi Traustason inn 2-1 via en motspiller.

Oppgjøret ble spilt i Ungarn på grunn av krigen mellom Israel og Hamas. Russlands invasjon av Ukraina gjør at Island får nok en motstander som har hjemmekamp utenfor sine egne landegrenser.