Menu
Dronebilder av Tretten bru etter at den kollapset i elva med en lastebil og en personbil på seg.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Aftenposten: Varsel om store svakheter ved Tretten bru seks år før kollapsen

Vegdirektoratet ble varslet om funn av store svakheter ved Tretten bru seks år før den kollapset, viser korrespondanse Aftenposten har fått tilgang til.

Av NTB | 04.08.2023 20:13:09

Ulykker og naturkatastrofer: I et brev fra våren 2016 skriver Vegvesenet til Vegdirektoratet at det er funnet store svakheter ved Tretten bru, skriver Aftenposten.

I brevet står det at enkelte punkter hadde en belastning på 211 prosent. Når en bro belastes 100 prosent, betyr det at den bærer hva den maksimalt er dimensjonert for – inkludert broens egenvekt, vekten av bilene på broen og en sikkerhetsfaktor. 211 prosent betyr i teorien at den ikke tåler å holde oppe stort mer enn sin egen vekt.

Vegvesenet anbefalte at broen burde forsterkes i skjøtene, men dette ble aldri gjort. I stedet fikk trafikken på Tretten bru gå som normalt i seks år fram til 15. august 2022. Da kollapset den mens lastebil og en personbil var på.

Vegdirektoratet, som omtaler brevet som en kladd eller et notat, ønsker ikke å kommentere hvorfor de lot det gå normal trafikk over broen i alle disse årene – de viser til en kommende rapport fra Statens Havarikommisjon (SHK).

– Før SHK har lagt fram sine rapporter er det ikke mulig for oss å gå inn i vurderingene knyttet til det omfattende sakskomplekset som kommisjonen nå arbeider med, skriver direktoratet til avisen.

(©NTB)

Flere nyheter: