Menu
Sikkerhetsfolk holder vakt mens afghanere venter på å bli registrert før de skal forlate landet. Titusenvis av afghanere har allerede forlatt Pakistan. Foto: Arshad Butt / AP / NTB

Afghanere deporteres fra Pakistan: – Som å gå inn i en hule

Papirløse afghanske flyktninger utvises fra Pakistan. Unge afghanere må flykte til et land de aldri har vært i.

Av NTB | 03.11.2023 15:42:39

Politikk: Omtrent 165.000 afghanere har flyktet fra Pakistan siden landets myndigheter for en måned siden ba alle afghanere forlate landet.

Den opprinnelige fristen afghanere fikk til å forlate landet gikk ut 1. november. Mengder av lastebiler, busser og biler med afghanske flyktninger ankommer grenseoverganger hver dag.

For unge afghanere betyr det å flykte til et land de aldri har vært i.

Khan er etnisk afghaner, men er født i en del av Kashmir som er under pakistansk kontroll. Der har han bodd hele livet.

En 16-årig afghaner nyhetsbyrået Reuters har snakket med sier at han og faren aldri har vært i Afghanistan og heller ikke vil dra dit nå.

Bare torsdag krysset 25,000 mennesker grensen mellom Pakistan og Afghanistan, ifølge lokale myndigheter. Omtrent 1,7 millioner papirløse afghanske flyktninger oppholder seg i Pakistan.

Deportasjonene skjer som følge av økende spenning mellom pakistanske myndigheter og Taliban-styret i Afghanistan etter flere angrep på tvers av grensen mellom landene.

Samtidig åpnet pakistanske myndigheter flere grensepasseringer fredag, og sier nå at køene på grensa er langt mindre.

På afghansk side har Taliban-styret satt opp midlertidige teltleirer for å håndtere strømmen av flyktninger.

Flyktninghjelpen og International Rescue Commitee har rapportert om kaotiske og desperate tilstander blant afghanske flyktninger som ikke vet hvor de skal dra.

– For meg er det som å gå inn i en hule uten å ane om det er en åpning i andre enden, sier 20 år gamle Riaz Khan til nyhetsbyrået DPA.

FN og menneskerettsorganisasjoner har bedt pakistanske myndigheter om å reversere beslutningen. Men Pakistan sier at sikkerheten i landet er et indre anliggende.

(©NTB)

Flere nyheter: