Menu
Advarer mot livsfarlige MDMA-piller formet som Minion. Foto: knowdrugs

Advarer mot livsfarlige MDMA-piller formet som Minion

Tryggere Ruspolitikk advarer mot MDMA-piller formet som den populære animasjonsfiguren Minion. Innholdet i pillene har så stor mengde MDMA at det kan være livsfarlig og i verste fall føre til død.

Av tomas | 15.07.2023 17:19:04

Narkotika: Foreningen Tryggere Ruspolitikk går ut å advarer mot MDMA-piller formet som den populære animasjonsfiguren Minion.

Foreningen er den eneste i landet som tilbyr gratis og anonym testing av ulovlige rusmidler. Rusforeningen har testet flere tabletter av denne typen og resultatet viser at styrkegraden av MDMA-pillene varierer stort.

Tabletter de har testet inneholder alt mellom 160-350mg MDMA og en høy dose kan være livsfarlig, spesielt for kvinner, personer med lav kroppsmasse, og de med spesiell medisinsk sårbarhet, skriver VG.

– Hvis noen har en pose med MDMA i pulverform, vil en analyse hos oss som regel gi en god pekepinn om hva hele posen inneholder. Hvis de derimot kommer med en tablett, er det ingen automatikk i at neste tablett inneholder det samme — selv om den ser helt lik ut, sier leder for foreningen Tryggere Ruspolitikk, Ina Spinnangr, til Norges største avis.

De siste 20 årene har MDMA-piller blitt stadig sterkere. På begynnelsen av 2000-tallet var styrkegraden normalt 100 mg per tablett. I fjor var snittstyrken på 140 milligram, ifølge narkotikastatistikken til Kripos.

Minions-pillene foreningen har testet viser at styrkegraden kan inneholde så mye som 350mg. Det betyr at de sterkeste pillene kan ha opp til tre doser per pille.

– Vårt råd er at ingen bør ta mer enn 75 milligram MDMA første gang, og da er disse tablettene helt uforsvarlige, advarer Spinnangr.

Råd ved overdose: Dersom man tror noen har tatt en overdose, skal man ringe 113. Sjekk pust og puls, og legg deretter vedkommende i stabilt sideleie. Forsøk gjerne å få ned kroppstemperaturen til vedkommende ved å åpne et vindu, ta av eventuelle varme klær og holde en kald klut eller ispose mot siden av halsen.

Fakta: MDMA (3,4-metylendioksymetamfetamin) er et syntetisk rusmiddel med sentralstimulerende virkninger og som selges under gatenavnet «Ecstasy». I likhet med amfetamin og metamfetamin stimulerer MDMA psykiske funksjoner og demper tretthet og sultfølelse. Brukt i lave doser gir MDMA økt våkenhet. Kilde: Oslo universitetssykehus.

Flere nyheter: