Menu
Biniam Girmay vant torsdagens etappe. Foto: Daniel Cole / AP Photo / NTB.

Abrahamsen utlignet Pogacar i klatrekonkurransen – Girmay tok sin tredje etappeseier

Jonas Abrahamsen kom seg i brudd og utlignet ledelsen til Tadej Pogacar i klatrekonkurransen på 12. etappe i Tour de France. Biniam Girmay vant etappen.

Av NTB | 11.07.2024 17:23:15

Sport: Uno-X og Abrahamsen har fortsatt håp om etappeseier i touren, men den lar vente på seg. Bruddet til nordmannen ble tatt igjen med fire mil til mål og dermed var det duket for massespurt.

Der var Girmay sterkest nok en gang og tok sin tredje etappeseier i årets Tour de France. Mannen med den grønne trøya har vist seg som rittets sterkeste spurter så langt.

Den flate etappen ble nok en opptur for Abrahamsen, som sikret tre nye klatrepoeng i sitt firemannsbrudd. Dermed har han utlignet Pogacars ledelse i kampen om klatretrøya. Begge står nå med 36 poeng.

Nordmannen må fortsatt ta til takke med 2.-plass i klatrekonkurransen, men får likevel sykle med klatretrøya ettersom Pogacar også har den gule ledertrøya.

Ved poenglikhet går klatretrøya til rytteren som har kommet først over flest utenforkategoriserte stigninger i touren. Tadej Pogacar vant den hittil eneste av dem, opp Col du Galibier på den 4. etappen.

På fredagens flate etappe er det to nye klatrepoeng å kjempe om, før det kommer to knalltøffe fjelletapper i helgen.

Spurteren Fabio Jakobsen måtte stå av med 175 kilometer igjen til mål, mens sammenlagtleder Pogacar gikk i bakken like etter at Abrahamsen hadde gått i brudd. Pogacar så ut til å være i god forfatning etter uhellet og fullførte etappen uten store problemer.

Tidlig på morgenen ble det klart at hjelperytteren til Mark Cavendish, danske Michael Mørkøv, ikke ville stille til start på etappen etter å ha blitt rammet av koronaviruset.

I tillegg til Mørkøv og Jakobsen, måtte også spanske Pello Bilbao gi seg i rittet i løpet av dagen.

Fjerdemann i sammendraget før etappen, Primoz Roglic, ble også rammet av velten og tapte to minutter og 27 sekunder til de andre sammenlagtfavorittene. Sloveneren er nå nede på sjetteplass sammenlagt.

Uno-X-rytterne Tobias Halland Johannessen, Johannes Kulset og Magnus Cort ble også sittende i samme felt som Roglic.

Abrahamsen var med på å etablere et firemannsbrudd tidlig på torsdagens etappe, som var svært begivenhetsrik fra start.

Drøyt ti kilometer før mål ble det massevelt i hovedfeltet. Uhellet så ut til å gå hardt for seg for et par av rytterne, men alle kom seg på sykkelen igjen.

(©NTB)