Menu
Jonas Abrahamsen kjøler seg ned underveis på søndagens kraftprøve i Tour de France, der han økte ledelsen i klatrekonkurransen. Foto: Daniel Cole, AP / NTB

Abrahamsen med to trøyer etter 20 mil i brudd og 2.-plass: – Hadde ikke de beste beina

Jonas Abrahamsen sto for en bragd og ble nummer to på 2. etappe i Tour de France etter nesten 20 mil i brudd. Han leder nå både klatre- og poengkonkurransen.

Av NTB | 30.06.2024 17:53:15

Sport: Nordmannen ble fortjent kåret til dagens mest offensive rytter.

Kévin Vauquelin fra Frankrike ble for sterk på den siste runden i San Luca-bakken i Bologna og rykket til seg luken som skulle til for å bli etappevinner, men Abrahamsen fulgte 36 sekunder bak ham.

– Jeg hadde ikke de beste beina i dag, så jeg måtte være litt smart. Jeg føler at jeg løste det perfekt med de beina jeg hadde, var Abrahamsens melding til TV 2 etterpå.

– Vauquelin var sterkere enn meg, og jeg hadde ikke beina til å følge ham. Jeg måtte kjøre mitt eget tempo. Mange fikk det i bakken mot slutten, og jeg føler at jeg var smart. Jeg er fornøyd med å ha tatt masse poeng både i klatre- og spurtkonkurransen, og 2.-plassen er en bonus.

Den norske Uno-X-rytteren syklet i den rødprikkede trøya og vant alle bakkespurtene unntatt den siste. Med 23 poeng er han nå 12 foran Valentin Madouas i klatrekonkurransen.

Med poengene for seier i en innlagt spurt og for 2.-plassen på etappen har han 67 spurtpoeng og leder kampen om den grønne trøya sju poeng foran Vauquelin.

Nordmannen holdt på å bli hektet av da utbryterne besteg den bratte San Luca-bakken i Bologna den første av tre ganger, men han fant nye krefter og tok seg tilbake. Mot slutten var han en av tre ryttere i tet, før Arkéa-rytter Vauquelin rykket fra.

– Jeg var med på alt i starten, for å komme med i bruddet. Så fikk jeg tatt alle poengene gratis, og det var kjempegreit. Det er gøy å få både klatretrøya og spurttrøya de første dagene. Seier ville vært bedre, men ikke så mye mer, sa han til TV 2.

Abrahamsen og Uno-X har satt preg på rittet de to første dagene i Italia. Han leverte en knallsterk etappe lørdag og kunne ikle seg klatretrøya. Han er den første nordmann som har ledet klatrekonkurransen i verdens største sykkelritt.

Det gjorde ikke noe at han tapte et kvarter etter at lørdagens brudd ble innhentet. Han sparte krefter til nye bragder søndag.

I tur og orden vant han spurtene på Côte de Monticino (2 poeng), Côte de Gallisterna (2), Côte de Botteghino di Zocca (1), Côte de Montecalvo (2) og San Luca (2), før han ble toer på den siste. Han er dermed oppe i 23 poeng totalt.

Han fikk også 20 poeng ved å vinne en innlagt spurt i poengkonkurransen, og de poengene sikret ham til slutt den grønne trøya.

Bruddet fikk raskt mange minutter til hovedfeltet.

– Dette ser veldig lovende ut, sa proffsyklist Carl Fredrik Hagen på Discoverys sending.

Dermed kunne restene av utbrytergruppa gjøre opp om seieren i Bologna.

Romain Bardet syklet i gul trøya etter seieren på åpningsetappen, men han fikk problemer søndag og mistet ledelsen.

Sammenlagtfavorittene Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard rykket fra forfølgerfeltet, og Pogacar kan ikle seg den gule trøya mandag. Han har Remco Evenepoel, Vingegaard og Richard Carapaz rett bak seg.

Det var ikke bare glede for Uno-X-laget. Johannes Kulset var uheldig under langing vel fire mil før mål og veltet. Han mistet kontakten med feltet, men slet seg til mål.

Abrahamsen skapte selv et brudd som stakk fra hovedfeltet kort etter start på den 199,2 kilometer lange etappen, og som holdt unna hele veien.

Da skapte han selv et brudd minutter etter start i Cesenatico. Deretter vant han bakkespurt etter bakkespurt og skaffet seg ytterligere poeng i klatrekonkurransen.

Forspranget var en stund på over ti minutter, og en stund så det ut som det definitivt ville holde unna helt til mål i Bologna. Mot slutten begynte forfølgerne å skru opp tempoet og tok innpå i faretruende fart, men så stabiliserte avstanden seg igjen.

(©NTB)

Flere nyheter: