Menu
I dag må foreldrene involveres om jenta som ønsker å ta abort er under 16 år. Nå foreslår et utvalg å fjerne denne aldersgrensen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Abortlovutvalget vil fjerne 16-årsgrense for abort

Jenter yngre enn 16 år må ha samtykke fra foreldre for å få abort i dag. Abortlovutvalget vil fjerne denne aldersgrensen, skriver Vårt Land.

Av NTB | 15.12.2023 12:50:40

Sosiale forhold: Bakgrunnen er hensyn til jentene som i mange tilfeller er redde for at foreldre skal få vite om graviditeten.

Abortutvalget skriver i rapporten som ble levert torsdag, at det finnes situasjoner hvor foreldres involvering kan sette barn i vanskelige og farlige situasjoner, eller hindre at barn oppsøker helsetjenesten.

– Videre kan krav om samtykke fra og søknad fra foreldre i ytterste konsekvens føre til at unge gravide blir tvunget til å gjennomføre en graviditet mot deres vilje, påpeker utvalget.

Mette Løkeland-Stai er overlege ved abortregisteret i Folkehelseinstituttet (FHI). Hun hilser forslaget om å fjerne dagens aldersgrensen velkommen, men hun tror at de fleste mindreårige som blir gravide vil involvere foreldre

– Alt som gir kvinner større myndighet, er viktig, sier hun til Vårt Land.

I fjor fikk ni jenter under 15 år utført en abort, viser tall fra abortregisteret i FHI.

(©NTB)

Flere nyheter: