Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ankom EU-toppmøtet torsdag morgen. Her sammen med EU-president Charles Michel. Foto: AP / NTB

Zelenskyj advarer EU: Manglende støtte til seiersplan vil styrke Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber EU-landene om full støtte til sin nye seiersplan. En farlig vinter er på vei, advarer han.

Av NTB | 17.10.2024 14:29:12

Krig og konflikter: Zelenskyj kom torsdag til Brussel for å presentere sin nye seiersplan for europeiske stats- og regjeringssjefer på EU-toppmøtet.

Der advarte han mot ikke å støtte alle delene av fempunktsplanen.

– Det vil være en stor feil. Det vil være å styrke Russland, slo Zelenskyj fast på et møte med pressen i etterkant.

– Planen vil styrke Ukraina. Det gode med den er at den ikke er avhengig av russisk velvilje, sa han.

Zelenskyj skal senere torsdag presentere planen på Natos forsvarsministermøte.

Den ukrainske presidenten sier også at de fleste som tok ordet på EU-møtet, uttrykte full støtte.

Ungarns statsminister Viktor Orban er imidlertid blant dem som advarer mot seiersplanen.

– Den er mer enn skremmende, skriver Orban på Facebook.

– Det vil gi vårt folk håp. Det ukrainske folket er vårt viktigste våpen i denne krigen. En invitasjon vil gi oss følelsen av at vi ikke står alene, sa Zelenskyj – vel vitende om at det vil ta tid med å få godkjent selve Nato-medlemskapet.

I tillegg vil det få Vladimir Putin til å skjønne at hans geopolitiske beregninger er verdiløse, mener den ukrainske presidenten.

Et vedtak om å sende en invitasjon krever enstemmighet i Nato. Til nå har den rådende oppfatningen vært at det ikke er mulig å sende en invitasjon til et land som er i krig.

Nato har samtidig gjentatt en rekke ganger at Ukraina har en plass i alliansen, men ikke sagt noe om når eller hvordan det skal skje.

Presidenten vil nå ha grønt lys til å bruke vestlige våpen mot mål inne i Russland. Her har særlig USA og Tyskland vært tilbakeholdne.

– Slik kan russerne kjenne krigen på kroppen og begynne å hate Putin for det, sa han til EU-lederne.

– Trump lyttet. Han sa jeg hadde gode argumenter, sier han.

Trumps visepresidentkandidat J.D. Vance har imidlertid uttalt at det ikke er noen plass i Nato for Ukraina.

Zelenskyj sier også at han har etterretning som viser russiske planer om å sende opptil 10.000 nordkoreanske soldater til krigen.

– Dette er første skritt mot en ny verdenskrig, advarer han.

– Det er viktig at vi får pengene så fort som mulig, understreker Zelenskyj.

Han ber også Ungarn slutte å blokkere et vedtak om å utvide «frysetiden» for de russiske midlene fra seks måneder til tre år. En slik utvidelse kan føre til at blant annet USA vil gi mer støtte.

I tillegg har Ungarn i over et år blokkert en utbetaling til Ukraina fra fondet European Peace Facility (EPF) på i alt 6,6 milliarder euro.

Flere av de tyngste EU-landene, som Frankrike og Tyskland, har allerede blitt orientert om planen, som ifølge Zelenskyj kan få slutt på krigen innen ett år.

Et sentralt punkt i planen er at Nato sender en formell invitasjon til Ukraina om medlemskap i alliansen.

Etter mer enn to og et halvt år med krig er Ukraina på vikende front i Donbas-regionen øst i landet. Samtidig øker presset på en exit-strategi, noe som ifølge Zelenskyj bare kan skje med økt vestlig støtte.

Zelenskyj har også diskutert seiersplanen med både USAs president Joe Biden og presidentkandidat Donald Trump.

Blant tingene som EU-landene skal diskutere, er planen om et nytt lån til Ukraina på 35 milliarder euro – med sikkerhet i avkastningen fra de russiske midlene som ligger nedfryst i europeiske banker.

(©NTB)

Flere nyheter: