Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj presenterte onsdag sin nye seiersplan for det ukrainske parlamentet. Foto: AP / NTB

Dette er Zelenskyjs seiersplan

En invitasjon fra Nato og en gulrot til USA. Slik ser Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for seg at krigen mot Russland skal vinnes.

Av NTB | 17.10.2024 10:29:31

Politikk: Zelenskyj skal selv presentere planen på både EU-toppmøtet og Natos forsvarsministermøte torsdag.

Ifølge den danske avisa Politiken og BBC består planen av fem sentrale punkter som skal få ukrainernes drøm om et liv uten krig til å gå i oppfyllelse allerede neste år.

Ukraina sendte inn en Nato-søknad i 2022, men hittil har det rådende synet vært at Nato ikke kan invitere inn land som er i krig.

* Flytte krigen inn på russisk territorium gjennom ved å få grønt lys til å bruke vestlige langtrekkende missiler mot mål inne i Russland.

Så langt har USA og Tyskland sagt nei til dette.

* En ikke-nukleær avskrekkingspakke på ukrainsk territorium. Detaljene er klassifisert, men kan innebære Nato-soldater på bakken i Ukraina.

* EU og USA sikrer beskyttelse av Ukrainas naturressurser og kritiske råvarer mot tilgang til det økonomiske potensialet.

Her tilbyr nemlig Ukraina å erstatte noen av USAs styrker på europeisk jord med ukrainske tropper.

Det kan være et smart trekk fra Ukraina, mener militæranalytiker Anders Puck Nielsen.

– USA er generelt i bevegelse vekk fra europeisk sikkerhet og vil gjerne konsentrere seg mer om USA. Derfor kan det være smart av Ukraina å posisjonere seg som et land som kan gå inn og overta oppgaven i stedet, sier han til Politiken.

* En offisiell invitasjon fra Nato om å bli opptatt i alliansen.

Det siste punktet i planen, om hva som skal skje når krigen er over, er kanskje det mest overraskende, mener militæranalytikere.

(©NTB)

Flere nyheter: