Menu
Kongsvinger-supportere før 16.-maioppgjøret mot Vålerenga. Foto: Heiko Junge / NTB

16. mai-festen kan ryke for 1. divisjonsklubbene: – Ingenting er hogget i stein

1. divisjonsklubbene i fotball ligger ikke inne med serierunde på festdagen 16. mai i neste års hovedterminliste. Dersom det blir enden på visa, hører det med til sjeldenhetene.

Av NTB | 14.10.2024 16:41:27

Sport: 16. mai har over tid blitt den store festdagen i norsk fotball. Da strømmer supporterne til tribunene, blant annet som følge av at det er fri dagen etter.

Neste år behøver det ikke nødvendigvis å bli noen kamp å gå på for 1. divisjonsfansen. I hovedterminlisten for sesongen 2025, som Norges Fotballforbund offentliggjorde i forrige uke, ligger det ikke inne noen runde på nest øverste nivå den dagen.

Det er ikke hverdagskost. Med unntak av de spesielle koronaårene 2020 og 2021 har ikke 1. divisjonsfotballen vært helt fraværende på 16. mai siden 1995.

Det har riktignok ikke alltid vært full runde hvert år siden, men helt fritt for 1. divisjonsoppgjør har 16. mai ikke vært.

Ut fra hovedterminlisten vil den sjuende serierunden i 1. divisjon spilles torsdag 15. mai neste år. Dagen etter er det som vanlig full runde i Eliteserien.

– Det er veldig stor forskjell på en hovedterminliste og en spilleplan. Hovedterminlista er det viktigste vi har for å ramme inn sesongen, med mål om å vite når vi skal starte og slutte sesongen, og når cupfinalen skal være, sier han.

Fotballtoppen peker videre på at det i tiden som kommer vil bli lyttet til innspill og vurderinger fra ulike aktører før spilleplanen spikres endelig. Således er det ifølge Haugland lite som så langt er hogget i stein.

Han sier det er flere forhold som må vurderes opp mot hverandre.

– Når det kommer spesifikt til 1. divisjon og 16. mai, er det ulike ting som må tas hensyn til. Det er noe med at OBOS-ligaen skal få skinne alene og tydelig, og det er noe med at TV 2 også skal produsere veldig mange kamper rundt om i Norges land. Det er en utfordring, sier han – og utdyper:

– Vi tror også det er bra å spre ting utover, så får vi se om vi skal spille på ulike dager eller om alt blir 16. mai. Jeg tror ikke dette på noen som helst slags måte er hogget i stein, og vi skal lytte til innspill fra klubber og andre i tiden som kommer.

– Vi vet heller ikke hvilke lag som spiller i Eliteserien og 1. divisjon neste år per nå. Derav settes spillplanen på et annet tidspunkt enn hovedterminlista, sier Haugland.

NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn sier følgende til NTB om muligheten for 1. divisjonsspill på 16. mai:

– Hovedterminlisten som nå er ute setter de overordnede rammer som start, slutt, internasjonale perioder for landslag, Uefa-kamper med mer. Detaljene tas i forbindelse med utarbeidelse av spilleplanene. Helt vanlig at det kommer justeringer. Om dette vil skje i ditt spørsmål er for tidlig å si noe om.

Neste års 1. divisjonssesong starter for øvrig 30. mars, dagen etter at Eliteserien sparkes i gang. Siste serierunde er lagt til 9. november. Deretter skal det som vanlig spilles opprykkskvalifisering.

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Jens Haugland, er overfor NTB tydelig på at det er åpning for å endre på eller gjøre tilpasninger med utgangspunkt i det rammeverket som nå foreligger.

Haugland påpeker også at det heller ikke er ønskelig med «kannibalisering» i de ulike byene i Norge. Det handler om å unngå at flere klubber fra samme område spiller hjemmekamp samtidig og således slåss om de samme tilskuerne og billettinntektene.

(©NTB)

Flere nyheter: