Menu
Aleksej Navalnyj, her fotografert i glassbur i en rettssal i Moskva i februar 2020. 22. oktober kommer hans memoarer, som utgis posthumt. Arkivfoto: AP / NTB

Navalnyj var sikker på å dø i fengsel

Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj var overbevist om at han kom til å dø i fengsel. Det kommer fram i hans memoarer, som lanseres senere denne måneden.

Av NTB | 12.10.2024 15:51:44

Kriminalitet og rettsvesen: Navalnyj døde 47 år gammel under uklare omstendigheter i en russisk straffekoloni 16. februar i år. 22. oktober blir memoarene hans «Patriot» utgitt posthumt av det amerikanske forlaget Knopf.

Avisen The New Yorker publiserte lørdag utdrag fra boken, som inneholder notater fra Navalnyjs fengselsdagbok samt flere tidligere notater.

– Jeg kommer til å tilbringe resten av mitt liv i fengsel og dø her, skriver han 22. mars 2022.

– Det kommer ikke til å finnes noen å si ha det til. Alle merkedager vil bli feiret uten meg. Jeg kommer aldri til å se mine barnebarn, skriver han videre.

17. januar 2022, skriver han at «det eneste vi skal frykte, er å overgi landet vårt for å bli plyndret av en gjeng løgnere, tyver og hyklere».

Boken gir en innblikk i hvor ensomt det er i fengselet, men han har også et snev av galgenhumor. For eksempel skriver han 1. juli 2022 om en typisk dag i fengselet: Å våkne klokka 6, frokost klokka 6.20 og begynne arbeidsdagen klokka 6.40.

– På jobb sitter man i sju timer ved en symaskin på en krakk i knehøyde. Etter jobb fortsetter man å sitte på en trebenk under et portrett av Putin. Dette kalles disiplinaktivitet.

– Jeg vil ikke gi opp landet mitt eller svikte det. Dersom din overbevisning betyr noe for deg, må du være rede til å stå opp for den og ofre noe dersom det blir nødvendig.

Navalnyj ble fengslet da han kom tilbake til hjemlandet i 2021 etter å ha vært døden nær av forgiftning året før. Han ble tiltalt for ekstremisme og dømt til 19 års fengsel i en straffekoloni i Arktis.

I en av bokens siste avsnitt, datert 17. januar i år, svarer Navalnyj på et spørsmål som andre innsatte og fangevoktere stiller ham: Hvorfor kom han tilbake til Russland?

(©NTB)

Flere nyheter: