Menu
En 100 gammel støvel er funnet på Mount Everest og tilhørte trolig den 22 år gamle Andrew Irvine som forsvant under en ekspedisjon i 1924. Sokken i støvelen er brodert med hans navn. Foto: Jimmy Chin/National Geographic via AP / NTB

100 år gamle gjenstander funnet på Mount Everest

Gjenstander som trolig stammer fra en britisk fjellklatrer, er etter 100 år funnet på Mount Everest.

Av NTB | 11.10.2024 20:21:43

Kriminalitet og rettsvesen: Andrew «Sandy» Irvine var det yngste medlemmet av en ekspedisjon i 1924, men forsvant høyt oppe på fjellsiden sammen med George Mallory 8. juni samme år.

De to ble sist sett rundt 250 meter fra toppen.

I mange tiår har klatrere diskutert hvorvidt de to nådde toppen eller ble borte på de siste meterne.

Den nye utviklingen er at en sokk med navnetrekker AC Irvine påbrodert og en støvel er blitt funnet på Central Rongbuk Glacier under nordveggen på Everest. Gjenstandene ble oppdaget av et team fra National Geographic som holder på med en dokumentar.

Funnet kan være det første beviset på at den 22 år gamle eventyreren døde under ekspedisjonens mislykkede forsøk på å nå toppen i 1924. Irvine-familien har sagt seg villig til å ta en DNA-test for om mulig å bringe identiteten til eieren av sokken og støvelen på det rene.

Disse gjenstandene ble funnet på et lavere nivå enn levningene etter Mallory. De ble oppdaget i 1999 av klatreren Conrad Anker og tilhører den tibet-kinesiske klatreforeningen som utsteder klatretillatelser.

(©NTB)

Flere nyheter: