Menu
Viktoria Rosjtsjyna ble kjent for sine reportasjer om dagliglivet i det østlige og sørlige Ukraina. Bildet viser en utbombet boligblokk i Kramatorsk i Donetsk-regionen. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Ukraina vil granske dødsfall til ukrainsk journalist i Russland

Ukrainske myndigheter vil granske omstendighetene rundt dødsfallet til en kjent ukrainsk journalist i Russland.

Av NTB | 11.10.2024 17:41:28

Kriminalitet og rettsvesen: Den 27 år gamle Viktoria Rosjtsjyna forsvant i august 2023 på en reportasjetur til de okkuperte områdene i det østlige Ukraina. Russiske myndigheter innrømmet i april i år at hun ble holdt i forvaring.

Den ukrainske ombudsmannen for menneskerettigheter, Dmytro Lubinets, bekreftet torsdag i sosiale medier at hun var død under det han kalte «ulovlig forvaring». Det ble ikke gitt noen nærmere opplysninger om hennes skjebne.

Ukrainas påtalemyndighet sier at granskingen av hva som skjedde med journalisten, er utvidet til en drapssak. Russiske myndigheter har ikke kommentert forvaringen og det angivelige dødsfallet.

En talsperson for Ukrainas militære etterretningstjeneste, Andrij Jusov, sa til rikskringkasteren Suspilne at Rosjtsjyna sto på listen over personer som var klarert for fangeutveksling. Meningen var at hun skulle fraktes fra Moskva til den sørlige byen Taganrog, nær grensen til Ukraina.

Organisasjonen Reportere uten grenser sier at Rosjtsjyna døde 19. september og viser til et brev som hennes familie torsdag mottok fra det russiske forsvarsdepartementet.

Rosjtsjyna ble kjent for sine reportasjer om dagliglivet under russisk okkupasjon i det østlige og sørlige Ukraina. Han beskrev også livet på Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014.

(©NTB)

Flere nyheter: