LIVESENTER
Menu
Telemark tingrett. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Jeger dømt for grov avliving av rådyr

En jeger er dømt til 15 dagers fengsel og mister jaktretten i halvannet år etter å ha avlivet et rådyr ved å knivstikke det i halsen mens dyret ennå var i live.

Av NTB | 11.10.2024 08:15:38

Kriminalitet og rettsvesen: Mannen dømmes av Telemark tingrett for grove brudd på dyrevelferdsloven for måten han avlivet rådyret på under jakt i fjor høst.

Mannen skal ha skutt et rådyr, uten at det døde. Deretter tok han tak i nakken og stakk en jaktkniv i halsen på dyret og førte kniven fram og tilbake flere ganger, ifølge dommen.

Rådyret var fortsatt i live da hud og vev ble skåret i, og blodet strømmet, og retten mener derfor at rådyret ble utsatt for unødig lidelse.

Selv har mannen forklart at det ikke ville vært forsvarlig å løsne flere skudd mot dyret, og basert på erfaringer vurderte han selv at rådyret var bevisstløs da han stakk med kniv.

«Av hensyn til egen sikkerhet, samt rask og sikker avlivning, valgte han derfor å stikke rådyret med kniv i halsregionen», er mannens forklaring, som er gjengitt i dommen.

Jegeren filmet avlivingen og la det senere ut på Youtube. Fagpersoner mener at man i opptaket kunne se at rådyret fortsatt var i live mens avlivingen med kniv pågikk, blant annet fordi dyret blunket flere ganger.

Den dømte mannen må også betale en bot på 20.000 kroner, samt sakskostnader på 5000 kroner.

(©NTB)

Flere nyheter: