Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj etter et møte med paven i mai 2023. Fredag møtes de to igjen. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Zelenskyj legger ut på Europa-turné

Etter at et toppmøte i støttegruppa for Ukraina ble avlyst, tar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj turen til flere europeiske statsledere – og paven.

Av NTB | 09.10.2024 19:01:41

Religion og livssyn: Torsdag skal Zelenskyj møte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris, Italias statsminister Giorgia Meloni i Roma og Storbritannias statsminister Keir Starmer i London.

I den britiske hovedstaden skal Zelenskyj også møte Nato-generalsekretær Mark Rutte, som nylig tok over for Jens Stoltenberg.

Fredag går turen bare få noen kilometer fra Melonis kontor i Roma, til Vatikanstaten, der Zelenskyj skal møte pave Frans.

Tidligere i år oppfordret paven til fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland, noe Ukraina reagerte sterkt på.

Paven sa blant annet at Ukraina ikke trenger å skamme seg om de går til forhandlinger, og viste til at blant annet Tyrkia har tilbudt seg å mekle.

Fredag skal Zelenskyj også møte Tysklands statsminister Olaf Scholz og president Frank-Walter Steinmeier.

Det var opprinnelig planlagt et toppmøte i støttegruppa for Ukraina på den amerikanske flybasen Ramstein i Tyskland i helgen, men dette møtet ble utsatt fordi USAs president Joe Biden ikke kunne komme grunnet orkanen Milton.

(©NTB)

Flere nyheter: