Menu
Titusener av Trump-tilhengere var på plass i Butler lørdag, der ikke bare Donald Trump, men også J.D. Vance og Elon Musk, holdt tale. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Trump tilbake i Butler – kaller attentatmann et ondskapsfullt monster

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump var lørdag tilbake i Butler, byen i Pennsylvania der han ble skutt mot på et valgkampmøte i sommer.

Av NTB | 06.10.2024 05:01:19

Krig og konflikter: På talerstolen lørdag beskrev Trump attentatmannen fra juli, Thomas Matthew Crooks (20), som et «ondskapsfullt monster».

– Tiden sto stille da dette ondskapsfulle monsteret slapp løs ren ondskap fra snikskytterstillingen sin like i nærheten. Men takket være skjebnens hånd og Guds nåde, klarte ikke skurken å oppnå målet sitt, sa Trump foran folkemengden, som trolig besto av flere titusener fremmøtte.

I juli sto Trump på talerstolen på samme sted. Da forsøkte Crooks å drepe Trump. En tilskuer ble drept, to andre såret, og Trump ble truffet i øret. Deretter ble den 20 år gamle gjerningsmannen skutt og drept.

Trump kunngjorde for en tid tilbake at han ville dra tilbake til Butler etter attentatet. Lørdag samlet tusenvis av Trumps støttespillere seg på valgkamparrangementet, der også Elon Musk var til stede.

Flere talere inntok scenen i forkant av Trump selv, og enkelte omtalte ekspresidentens tilbakekomst som oppfyllelsen av en «forpliktelse» til folk i Butler. De gjenfortalte hendelsene da skuddene ble løsnet 13. juli og hyllet Trumps mot.

– For nøyaktig tolv uker siden på denne kvelden, på akkurat dette stedet, prøvde en kaldblodig morder å tvinge meg til taushet, sa Trump bak skuddsikkert glass til de mange tusener jublende tilhengerne som hadde møtt fram i Butler lørdag.

Presidentkandidaten lovet i talen at han ikke lar seg true.

– Jeg kommer aldri til å gi meg, aldri bøye meg, aldri knuses, sa Trump.

På nøyaktig samme tidspunkt som da skuddene falt i juli, klokken 18.11, ba Trump lørdag de fremmøtte om ett minutts stillhet. En klokke klang fire ganger, en gang for hvert av ofrene, inkludert Trump.

Fra talerstolen hyllet Trump både Cmperatore og de to sårede.

Et stykke ut i talen ropte Trump opp Elon Musk til scenen. Det var Musks første tilstedeværelse på et Trump-valgkamparrangement siden Musk kunngjorde støtte til Trump etter 13. juli-angrepet.

Musk bokstavelig talt hoppet opp på scenen mens han holdt armene i været.

Tesla-sjefen sa at Trump må vinne valget og han oppfordret de fremmøtte til å registrere seg som velgere. Han understreket de små marginene som kan bli utslagsgivende for presidentvalget i vippestater som nettopp Pennsylvania.

– Trump må vinne for å bevare USAs demokrati, sa Musk.

I dagene etter Butler-angrepet oppfordret både demokrater og republikanere til å dempe den politiske temperaturen.

Men siden gjenopptok partene retorikken mot hverandre. President Joe Biden uttalte at Trump er en trussel mot demokratiet, mens Trump nektet å forplikte seg til å godta et eventuelt valgnederlag i november.

Trump er tiltalt for å ha prøvd å omgjøre 2020-valgresultatet etter at demonstranter stormet Kongressen 6. januar 2021.

Før helgen ble Biden spurt om han tror vold kan komme til å prege resten av valgkampen. Biden svarte at han tror valgresultatet blir rettferdig, men at han ikke var sikker på om det blir et fredelig valg.

På talerstolen langet Trump ut mot politiske motstandere og kalte dem en «indre fiende» som han sa hadde presset på for å tiltale ham og «hvem vet, kanskje til og med prøve å drepe meg».

Folkemengden svarte med jubel, og mange ropte «kjemp, kjemp, kjemp», noe som har blitt et slagord blant Trumps tilhengere etter at Trump utbrøt «kjemp» idet han ble fraktet ned fra talerstolen da skuddene falt 13. juli.

Ohio-senator J.D. Vance, Trumps visepresidentkandidat, var også til stede. Han slo tilbake mot påstander fra Biden og demokratenes presidentkandidat Kamala Harris om at Trump utgjør en trussel mot demokratiet, og sa:

– Donald Trump tok en kule for demokratiet.

Sikkerheten var betydelig skjerpet sammenlignet med arrangementet i juli, med skarpskyttere utplassert flere steder og en overvåkningsdrone som fløy over området.

Trump ble truffet i øvre del av øret og fikk et to centimeter langt sår da skuddene falt 13. juli. To publikummere ble såret av skudd, mens en tredje publikummer, brannmannen Corey Comperatore (50) ble drept da han kastet seg foran familien sin for å beskytte dem.

– Den ekte testen på en persons karakter er hvordan de oppfører seg mens de står i en vanskelig situasjon, sa Musk.

Lørdag markerte at det da var nøyaktig en måned igjen til presidentvalget 5. november.

(©NTB)

Flere nyheter: