Menu
Ukrainske soldater i nærheten av Vuhledar i mai i fjor. Landet har nå beordret sine styrker ut av byen. Foto: Libkos / AP / NTB

Russland har tatt strategisk viktig by i Øst-Ukraina

Ukrainske styrker har trukket seg tilbake fra den østlige byen Vuhledar for å unngå å bli omringet av russiske styrker, opplyser militærledelsen i landet.

Av NTB | 02.10.2024 12:21:20

Politikk: Tidlig onsdag meldte både prorussiske militærbloggere og den russiskspråklige nyhetskanalen Shot på Telegram at russiske styrker hadde tatt full kontroll over den strategiske viktige byen.

Dagen før opplyste en regional ukrainsk tjenesteperson at russiske styrker hadde nådd byens sentrum. Bilder viste russiske styrker som vifter med flagg på taket til byens administrasjonsbygning, som har store skader.

– Ledelsen har gitt tillatelse til å gjennomføre en manøver for å trekke ut enheter fra Vuhledar for å bevare personell og militært utstyr og å innta posisjoner for videre handlinger, heter det.

Vuhledar har motstått russiske angrep siden invasjonen i 2022, men russiske styrker avanserte raskere øst i Ukraina enn på to år i august, ifølge flere kart basert på opplysninger hentet inn fra åpne kilder.

Navnet Vuhledar betyr direkte oversatt «kullets gave», og gruvedrift har vært viktig for byen. Før invasjonen hadde den rundt 14.000 innbyggere, men byens varaordfører har opplyst at bare 500 sivile fortsatt bor der.

Hver eneste bygning i byen er ødelagt, ifølge ham.

I en uttalelse onsdag ettermiddag opplyser den østlige ukrainske militærkommandoen at landets styrker har fått ordre om å trekke seg tilbake fra Vuhledar for å hindre å bli omringet av russiske styrker.

Byen i Donetsk-regionen ligger ved skjæringspunktet mellom de østlige og sørlige frontavsnittene, noe som gjør den viktig i forsyningslinjene til begge lands styrker. Den ligger også nær togforbindelsen mellom den okkuperte Krim-halvøya og Donbas-regionen.

Flere nyheter: