Menu
Magnus Carlsen møtte Alireza Firouzja i finalen av årets fjerde Champions Chess-turnering søndag. Foto: Carina Johansen / NTB

Carlsen klar for storfinale i Champions Chess Tour

Magnus Carlsen slo Alireza Firouzja i «vinnerfinalen» av årets fjerde Champions Chess Tour-turnering. Tirsdag venter storfinale i turneringen.

Av NTB | 29.09.2024 21:01:13

Sport: Søndagens vinnerfinale måtte avgjøres i fjerde og siste parti etter at Carlsen og Firouzja åpnet med å vinne et parti hver, før det ble spilt remis i det tredje.

Med hvite brikker klarte Carlsen til slutt å sikre seieren i det avgjørende partiet.

Dermed er nordmannen klar for storfinalen tirsdag. Hvem han møter blir klart i comebacksluttspillets finale mandag.

I årets to første Champions Chess Tour-turneringer nådde Carlsen storfinalen, begge ganger med Firouzja som motstander. Nordmannen vant den første finalen, men måtte gi tapt i den andre.

Firouzja nådde også finalen i den tredje turneringen, men der måtte han gi tapt for Maxime Vachier-Lagrave.

Partiene spiltes over datamaskin og TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer stilte spørsmål ved om det kunne ha ødelagt for Firouzja i åpningspartiet.

– Jeg lurer på om Alireza gjorde en museglipp der, funderte Hammer.

I andre parti slo Firouzja tilbake med svarte brikker. 21-åringen tok kommandoen i partiet, men Carlsen hadde flere vinnersjanser da begge spillerne kom i tidsnød.

Nordmannen ristet frustrert på hodet da han ga fra seg muligheten til å ta en 2-0-ledelse i vinnerfinalen, som i stedet endte med utligning til 1-1 for Firouzja.

Mot slutten ble det hektisk, og da avgjørelsen hadde falt ristet en smilende Carlsen på hodet. Det kunne se ut til at han var overrasket over måten avgjørelsen kom på.

Fredag gikk Carlsen seirende ut av kvartfinaleduellen mot Jan Nepomnjasjtsjij. Samtlige av de fire hurtigsjakkpartiene endte med remis. Dermed ble kampen avgjort i armageddon, der Carlsen utnyttet en stor tabbe fra «Nepo» og vant klart.

Lørdag slo han mot Levon Aronian i semifinalen på relativt enkelt vis.

Carlsen kvalifiserte seg til toppdivisjonen i turneringen med seier over Le Tuan Minh torsdag. Nordmannen ble slått ut tidlig i den forrige CCT-turneringen i juli og var dermed ikke automatisk kvalifisert for toppdivisjonen denne gang.

Carlsen vant overraskende det første partiet søndag til tross for at han måtte spille med svarte brikker. Firouzja klarte ikke å dra nytte av verken et tidlig eller sent overtak i partiet og bommet da han kom i tidsnød mot slutten.

Tredje parti endte med remis og dermed var stillingen 1,5-1,5 før det siste partiet, der Carlsen vant med hvite brikker.

(©NTB)

Flere nyheter: