Menu
Novo Nordisk produserer legemiddelet Wegovy som er en diabetesmedisin som også brukes mot fedme. Foto: Lise Åserud / NTB

Andel sykelig overvektige øker i USA

Rundt 4 av 10 amerikanere har fedme, og omtrent 10 prosent har sykelig fedme. Spesielt andelen kvinner med sykelig fedme har økt de siste ti årene.

Av NTB | 24.09.2024 14:51:25

Medisin og helse: En rapport fra helsemyndighetene i USA viser at om lag 40 prosent av befolkningen har en KMI (Kroppsmasseindeks) på over 30. Tallet i Norge er på rundt 20 prosent, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI).

Om lag 10 prosent av USAs befolkning har sykelig fedme, altså en KMI på over 40. Til sammenligning betegnes mennesker med KMI mellom 18,5 – 24,9 som normalvektige. Sykelig fedme er den formen for fedme som gir høyest risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Den nye studien viser at overvekt og utdanning har sammenheng, og sjansen for å fedme er større hos de uten høyere utdanning.

Den siste tiden har det kommet flere medikamenter mot fedme på markedet, som Ozempic, Wegovy og Zepbound. Forskerne bak studien uttaler at de ikke har funnet statistisk signifikante forskjeller i overvektsraten fra før medisinene kom på markedet. De sier også at det er for tidlig å se om medikamentene har minsket forekomsten av kronisk sykdom som er linket til overvekt.

(©NTB)

Flere nyheter: