Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under et møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv i fjor sommer. Foto: Heiko Junge / Pool / NTB

Støre om muligheten for fredsforhandlinger i Ukraina: – Vi bidrar på en del områder

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser ikke for seg snarlige fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland, men sier at Norge bidrar for å gjøre det mulig.

Av NTB | 21.09.2024 09:01:12

Krig og konflikter: – Vi bidrar på en del områder som jeg av naturlige årsaker ikke kan gå i detalj på, men vi mener at fredsforhandlinger må skje på premisser Ukraina kan godta, sier Støre til NTB.

Statsministeren sier at Norge støtter den såkalte fredsformelen til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Det er en plan på ti punkter som han håper kan danne utgangspunkt for fredssamtaler.

– Vi støtter opp om arbeidet med retur av barn, utveksling av krigsfanger, støtte til energiinfrastruktur, sier Støre.

– Det må vi håpe. Og at det skjer snarere enn senere. Fordi lidelsene og ødeleggelsene er altfor store slik de er i dag, sier Støre.

Fredag kunngjorde regjeringen at de vil øke den totale støtten til Ukraina fra 75 til 135 milliarder kroner. Samtidig forlenges støtteperioden med tre år, slik at den nå går fram til 2030.

– Partene i krigen står så langt fra hverandre at vi ikke ser for oss en snarlig forhandlingssituasjon, sa Støre da han kunngjorde nyheten.

Der kommenterte han en fredsplan han angivelig skal legge fram i Washington neste uke, og som han håper USAs president Joe Biden vil støtte.

– Jeg håper virkelig at han vil støtte planen. Den er skreddersydd for beslutninger som må fattes fra oktober til desember. Dette setter vi alt inn på, og vi tror at planen vil lykkes, sa Zelenskyj.

Samme dag holdt Zelenskyj en pressekonferanse med EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i Kyiv.

(©NTB)