Menu
Senterpartiets nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim har ledet programkomiteen. Foto: Javad Parsa / NTB

Sp-forslag: Vil bøtelegge narkobruk etter inntekt

Senterpartiet foreslår bøter for bruk av narkotika etter hvor mye folk tjener. Det går fram i utkastet til nytt partiprogram.

Av NTB | 19.09.2024 12:21:10

Politikk: – Det skal svi å bryte loven. Narkotika skal fortsatt være kriminelt og det er en alvorlig overtredelse, sier Senterpartiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim til NTB.

Hun har ledet programkomiteen i partiet og la torsdag fram et utkast til Senterpartiets nye politikk.

Der slås det fast at bruk, salg og oppbevaring av narkotika fortsatt skal være forbudt. Og at ingen narkotiske stoffer skal avkriminaliseres eller legaliseres.

– Vi mener at det er riktig for at det skal være avskrekkende også for de med høye inntekter, sier Tvinnereim.

I dag kan promillekjøring straffes med bøter på inntil 1,5 ganger brutto månedsinntekt.

– Narkotikabruk er en alvorlig trussel i samfunnet i dag, og vi ser at det er et økende problem. Senterpartiet har en meget tydelig narkotikapolitikk og vil ha strenge straffer, sier nestlederen.

– Senterpartiet vil frata skjenkesteder skjenkebevillingen dersom det gjentatte ganger brukes narkotika der, heter det i programutkastet.

Der slås det også fast at politiet skal ha mulighet til å bruke tvangsmidler mot personer som mistenkes for bruk og oppbevaring av narkotika, også mindreårige.

– Det har foregått en normalisering av narkotika i samfunnet som følge av Solberg-regjeringa sine forslag om å gjøre narkotikabruk straffefritt. Politiet må få virkemiddel til å avdekke og etterforske narkotikakriminalitet, står det.

Utkastet skal nå ut til diskusjon i partiet. Et endelig program blir vedtatt på landsmøtet i Haugesund i mars neste år.

– Senterpartiet må slutte å lyve, og heller gå med på en politikk som redder liv. Det får vi kun ved å gjennomføre en rusreform, sier hun.

Hun kaller politikken til Senterpartiet for kunnskapsløs.

– Senterpartiet og partileder Vedum skylder på en rusreform som aldri ble noe av, når det er deres egen ruspolitikk som føres i dag, og som fører til at Norge er i Europa-toppen på overdoser. Det er Vedum som har skylda for dagens feilslåtte ruspolitikk, ikke Venstre og Solberg-regjeringen, sier hun.

Programkomiteen foreslår også å innføre samme ordning som med promillekjøring for å bøtelegge bruk og besittelse av narkotika, altså at størrelsen på boten beregnes ut ifra inntekt.

Partiet foreslår også å straffe utesteder der det brukes narkotika.

Venstres Ingvild Thorsvik er ikke imponert over retningen Senterpartiet tar med sine nye forslag til narkotikapolitikk.

(©NTB)

Flere nyheter: