Menu
Følg med nå om høsten i utsatte områder. Viltet kommer gjerne brått på ut i veibanen. FOTO: Pixabay

9000 viltpåkjørsler: – Tar ikke skiltene på alvor

Mer enn 9000 dyr har blitt påkjørt av motorkjøretøy de siste to årene. - Høsten er høysesong og du bør passe ekstra på de kommende ukene.

Av Egil M Solberg | 19.09.2024 07:48:29

Viltpåkjørsler: Du må passe ekstra godt på når du er ute og kjører på høsten.

– Hvis du kjører i områder hvor det er skiltet om vilt, må du ta det på alvor. Skiltingen er basert på kunnskap om hvor dyrene befinner seg. Den er gjort sammen med viltnemda og lokale, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge om tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Disse må du se mest opp for nå

– Akkurat nå er det hjortedyr som er mest i bevegelse. Dyrene kommer ofte brått på og med stor fart ut i veibanen, sier daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, Geirr Tangstad-Holdal.

– Du bør være ekstra oppmerksom når du er ute på veien når det er grålysning om morgenen eller i skumringen på kvelden, sier han.

Her har flest møtt på vilt

Norstat har spurt bilførere om de har opplevd farlige situasjoner med vilt mens de kjører. 17 prosent av mannlige sjåfører svarer ja, mens blant kvinner er antallet ni prosent. Undersøkelsen er gjort for Frende Forsikring.

– Det er flest som har hatt skumle møter med vilt i Nordland (21 prosent), Innlandet, Telemark og Agder (19 prosent), og Buskerud (18 prosent).

Så mange hjortevilt er drept av motorkjøretøy i 2023 og 2024:

Elg: 1087
Hjort: 863
Rådyr: 7176
Kilde: Statistisk Sentralbyrå (SSB)
Totalt er det 9126 påkjørsler.

Denne feilen må du unngå

– Feilen mange gjør er å ikke helt tro på skiltingen og tilpasse farten. Det er lett for å se seg rundt og tenke at «her er det trygt», men når et dyr først kommer susende ut i veibanen får du ikke noe varsel, sier Roger Ytre-Hauge.

– Det krever mer av deg som sjåfør når du kjører på strekninger der det kan være vilt i veien. Senk farten og følg godt med i terrenget på siden, sier Roger Ytre-Hauge.

Tangstad-Holdal i Trafikksikkerhetsforeningen er enig.

– Du må søke med blikket i sideterrenget og se etter spor eller tegn på at det kan være dyr i området. Du må være klar til å bråbremse om nødvendig, sier han.

– Litt lavere fart kan være forskjellen på om du klarer å stoppe og ikke. Eller om det blir en svært alvorlig ulykke eller en mindre alvorlig smell. De fleste kjører på fartsgrensen, men hvis du er i et område med mye vilt tjener du mye på å ligge noen kilometer under. Det kan utgjøre veldig mange meter i reaksjons- og bremselengde, sier Roger Ytre-Hauge.

Bruk langlysene hyppig

Dyrene kan stå i veibanen, eller komme plutselig ut i veien. Du må være på vakt.

– Du får ikke tid å reagere. Noen bøyer av og løper på siden av veien før de plutselig krysser. Det kan også være en familie på tur over veien, sier fagsjefen.

Hyppig bruk av langlys er et annet nyttig tips.

– Bruk dem mest mulig. Selvsagt ikke når du har biler som kommer mot deg, men få dem på når du er alene og motgående trafikk har sust fordi, sier Roger Ytre-Hauge.

Meld fra – hver gang!

Hvis du først havner i en viltulykke må du melde fra, selv om du tror det gikk bra med dyret.

– Dyret skal ikke lide, og du har plikt til å si ifra til politiet. Som en bonus blir du også belønnet med lavere egenandel og ikke noe bonustap fra forsikringsselskapet ditt. Viltnemnda må også vite nøyaktig hvor det skjedde. Så enten må du markere stedet med noe eller så kan du sikre koordinatene for eksempel med et screenshot på mobilen som viser akkurat hvor du var, sier Ytre-Hauge.

Flere nyheter: