Menu
Sørgende samlet seg lørdag rundt kisten til 26 år gamle Aysenur Ezgi Eygi. Den tyrkisk-amerikanske aktivisten ble drept av det israelske militæret på den okkuperte Vestbredden. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

Drept amerikansk-tyrkisk aktivist begravet i Tyrkia

Aysenur Ezgi Eygi, som ble skutt og drept da hun protesterte mot israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden, ble lørdag begravet i byen Didim i Tyrkia.

Av NTB | 14.09.2024 16:21:14

Krig og konflikter: Drapet på den 26 år gamle kvinnen, som både var tyrkisk og amerikansk statsborger, har vekket skarpe reaksjoner i Tyrkia. Forholdet mellom Tyrkia og Israel var allerede anspent som følge av krigen i Gaza, utløst av Hamas’ angrep på Israel 7. oktober.

Begravelsen skjer i byen Didim ved Egeerhavet. Bestefaren bor i byen og Eygi var ofte på besøk. Det er ventet at en stor folkemengde vil delta.

Ankara sa denne uken at de undersøkte dødsfallet og presset FN for å få i stand en uavhengig gransking. Tyrkia planlegger også å utstede internasjonale arrestordrer på de ansvarlige for Eygis død, avhengig av hva etterforskningen kommer fram til.

– Hun ble valgt direkte som mål, og skutt bak høyre øre, sa den tyrkiske nasjonalforsamlingens leder Numan Kurtulmus til journalister lørdag.

Det israelske militæret har sagt at Eygi sannsynligvis ble truffet «utilsiktet» av styrker som rykket ut i forbindelse med «voldelige opptøyer».

USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris sa onsdag at drapet på Eygi var uakseptabelt og at Israel må gjøre mer for å sørge for at noe slikt ikke skjer igjen.

(©NTB)

Flere nyheter: