Menu
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Utenlandske investorer flykter fra vindkraft-prosjektene

Utenlandske investorer trekker seg fra norsk vindkraft, og eksperter peker på den nylig innførte grunnrenteskatten som en viktig årsak.

Av Egil M Solberg | 11.09.2024 16:49:59

Vindkraft: Tyske Aquila Capital har solgt sin eierandel i Midtfjellet Vindkraft på Stord til Sunnhordland Kraftlag (SKL) og Fitjar Kraftlag. Dette følger en trend der utenlandske aktører, som BlackRock og SUSI Partners, har solgt seg ut av norske vindkraftprosjekter etter endringer i rammevilkårene.

Grunnrenteskatten, også kjent som vindskatten, reduserer lønnsomheten for slike prosjekter, noe som skaper økt usikkerhet blant utenlandske investorer, skriver NRK.

I tillegg har motstand fra lokalbefolkningen og konflikter med urfolks rettigheter også bidratt til at utenlandske eiere selger seg ut.

SKL og Fitjar Kraftlag ser derimot positivt på oppkjøpet, og mener at lokalt eierskap vil sikre at mer av verdiskapingen blir værende i regionen.

Transaksjonen, som verdsetter Midtfjellet Vindkraft til 131,4 millioner euro, må nå godkjennes av Konkurransetilsynet og NVE.

Flere nyheter: