Menu
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 var tilstede da Norges Bank la fram rentebeslutningen for august på under Arendalsuka torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Forbrukerøkonom: Norges Bank i spagaten

Norges Bank står i spagaten mellom hensynet til norske husholdninger og en norsk krone som ikke må bli for svak, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Av NTB | 15.08.2024 11:25:48

Økonomi og næringsliv: – Dette var akkurat som ventet, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 om Norges Banks beslutning om å la styringsrenten stå stille på 4,5 prosent. Han mener Norges Bank dras mellom flere hensyn.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjorde beslutningen i et åpent folkemøte under Arendalsuka torsdag.

– Sånn det ligger an nå, i hvert fall, så må bare folk smøre seg med tålmodighet og vente på det etterlengtede kuttet, som ser ut til å bli skjøvet enda lenger fram i tid. Det betyr at det fort kan bli 2025 før vi kan se det første rentekuttet, sier Gundersen til NTB.

Norges Bank skriver i grunnlaget at rentebeslutningen er tatt i avveining mellom lav kronekurs på den ene siden og inflasjonen og arbeidsledigheten på den andre.

– Det er en reell spagat. Det er mange hensyn å ta. Nå skal ikke kronekursen egentlig ha noen betydning. Det er den økonomiske utviklingen som renten skal regulere. Men det er en veldig krevende situasjon, og det er mye usikkerhet for sentralbanksjefen, sier Gundersen.

(©NTB)

Flere nyheter: