Menu
Imane Khelif med gullmedaljen hun vant i boksing i Paris-OL. Nå har franske myndigheter innledet etterforskning av netthetsen hun ble utsatt for under sommerlekene. Foto: John Locher, AP / NTB

Fransk politi etterforsker netthets mot Khelif – Musk og Rowling navngitt i anmeldelsen

Franske myndigheter har innledet etterforskning av netthets mot OL-mester i boksing Imane Khelif, etter at hun leverte en anmeldelse.

Av NTB | 14.08.2024 17:55:35

Kriminalitet og rettsvesen: Statsadvokatens kontor i Paris bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at man etterforsker mulig trakassering på nett. Khelifs advokat Nabil Boudi fortalte siste helg at 25-åringen fra Algerie har anmeldt hetsen hun ble utsatt for. Hun sier at hun vil kjempe for rettferdighet.

– En etterforskning kan fastslå hvem som sto bak denne kvinnefiendtlige, rasistiske og sexistiske kampanjen, men man vil også måtte se på hvem som bar ild til bålet i det som ble en lynsjing på nett, sa Boudi.

Kontoret for motarbeidelse av hatkriminalitet og forbrytelser mot menneskeheten skal stå for etterforskningen, melder AFP.

Khelif fikk enorm oppmerksomhet etter at hennes første motstander i OL, italienske Angela Carini, ga opp 1.-rundekampen etter et snaut minutt, avslo å takke for kampen og pekte på at Khelif var blitt diskvalifisert fra fjorårets VM etter en kjønnstest.

Variety skriver med henvisning til Boudi at også Donald Trump vil være en del av etterforskningen.

Trump uttalte at han som president vil sørge for å «holde menn borte fra idrettskonkurranser for kvinner», mens hans visepresidentkandidat J.D. Vance beskrev den omtalte 1.-rundekampen som «en voksen mann som banker en kvinne».

Rowling meldte på X at Paris-OL alltid vil være «skjemmet av den brutale urettferdighet som rammet Carini».

Den internasjonale olympiske komité (IOC), som ikke anerkjenner IBA, har slått tilbake mot dette og sagt at Khelif og Lin oppfyller alle krav for deltakelse i kvinneklassen. Begge utøverne vant gull i boksing i OL.

– Jeg er en kvinne som alle andre, sier Khelif.

– Jeg ble født som kvinne, lever som kvinne og konkurrerer som kvinne.

Hun har ikke bare blitt hetset, men har også fått støtte. Utover i OL-turneringen var hun blant bokserne som fikk mest jubel og tribunestøtte, og hun fikk en heltemottakelse da hun mandag kom hjem til Algerie.

En rekke kjente personer sto fram med meninger om Khelif i sosiale medier, og ifølge det amerikanske magasinet Variety er milliardæren Elon Musk og forfatteren J.K. Rowling navngitt i anmeldelsen.

Det omstridte bokseforbundet IBA har ved sin russiske president Umar Kremlev hevdet at Khelif og Lin Yu-ting ble diskvalifisert fra VM i fjor etter ikke nærmere spesifiserte kjønnstester som viste at de ikke hører hjemme i kvinneklassen.

(©NTB)

Flere nyheter: