Menu
Jonna Sundling og Julija Stupak under OL i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB

Svensk langrennsduo savner russisk konkurranse: – En veldig vanskelig situasjon

Calle Halfvarsson og Jonna Sundling synes det er vanskelig å vurdere hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få konkurrere i verdenscupen eller ikke. De synes situasjonen er krevende.

Av NTB | 14.08.2024 11:55:35

Sport: Russiske og belarusiske utøvere har ikke fått delta i verdenscuprenn siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022.

I slutten av oktober i fjor besluttet Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) å opprettholde utestengelsen. Trondheim-ordfører Kent Ranum har tidligere uttalt at russiske utøvere ikke er velkomne i ski-VM i Trondheim neste år.

Calle Halfvarsson synes det er en vanskelig problemstilling.

– Vi har nesten blitt vant til at de ikke er med. Det er forferdelig (det som skjer), men samtidig er langrenn en liten sport, så til sjuende og sist tror jeg vi behøver russerne, sier han til nyhetsbyrået TT, før han fortsetter:

– Selv om de har en historie med mye kontroverser er det fortsatt en stor skinasjon. Vi kommer til å trenge dem. Det er både bra og dårlig om de får komme tilbake før krigen er over. Det blir rart uansett. Skal de konkurrere som nøytrale?

– Jeg synes det beste er om vi får konkurrere mot alle. Jeg savner dem faktisk litt. Det er en veldig vanskelig situasjon, og jeg kan ikke si hva som er rett eller galt.

Styreleder i Det svenske skiforbundet, Karin Mattsson, ble nylig valgt inn i FIS-styret. President Johan Eliasch uttalte nylig at de alltid søker anbefalinger fra IOC så lenge krigen pågår. Sistnevnte lot enkelte individuelle utøvere fra Russland og Belarus delta i Paris-OL under nøytralt flagg.

– Jeg er bekymret for det, sier hun.

Hun poengterer samtidig at de fire nordiske representantene i FIS per i dag er enige om at russiske utøvere ikke bør slippes inn i konkurranser.

Sprintstjernen Linn Svahn er i motsetning til Halfvarsson og Sundling klar på at russiske og belarusiske utøvere ikke bør få delta i verdenscup så lenge krigen pågår.

– Jeg tenker at så lenge ingenting har endret seg, bør det forbli som det er. Samtidig er det et politisk spill og det er så mange faktorer involvert.

Jonna Sundling savner i likhet med Halfvarsson den russiske konkurransen.

Mattsson frykter at FIS kan bli satt under press av IOC fram mot OL i 2026.

(©NTB)

Flere nyheter: