Menu
Abbas Araghchi, til høyre, som er utpekt til ny utenriksminister i Iran, her på en pressekonferanse i juli. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Kvinne og atomforhandler i Irans nye regjering

Irans nye president Masoud Pezeshkian presenterte søndag sin regjering for nasjonalforsamlingen. Flere av dem er reformvennlige.

Av NTB | 11.08.2024 18:32:58

Politikk: Blant de 19 medlemmene av den nye regjeringen er en kvinne og en pragmatisk karrierediplomat.

Til utenriksminister har Pezeshkian utpekt Abbas Araghchi, en 61 år gammel erfaren diplomat som har ledet atomforhandlinger siden 2013. Han anses som åpen mot Vesten, og han spilte en viktig rolle i atomavtalen som USA senere trakk seg fra.

Pezeshkian har også utnevnt en kvinne. Farzaneh Sadegh blir den andre kvinnen i en iransk regjering siden den islamske republikken ble etablert i 1979, og skal administrere landets veier og byutvikling.

Til ny innenriksminister har Pezeshkian nominert general Eskandar Momeni, som er polititopp og tidligere medlem av Revolusjonsgarden, og oljeminister blir Mohsen Paknezhad, som har bakgrunn fra energisektoren.

Den nye regjeringen må godkjennes av nasjonalforsamlingen, som starter en gjennomgang av alle som er nominert, mandag.

Lørdag besluttet Pezeshkian å beholde Mohammad Eslami som leder av landets atomenergikommisjon. Eslami ble plassert på USAs og EUs terrorlister i 2008 mens han var viseforsvarsminister.

I valgkampen tok Pezeshkian til orde for å åpne Iran mer mot Vesten, blant annet ved å gjenopplive atomavtalen fra 2015.

Men han har begrenset makt i et land der den åndelige lederen ayatolla Khamenei fastlegger hovedkursen, og det ble ikke lettere etter at Hamas-lederen Ismail Haniyeh ble drept i Teheran, trolig av Israel.

(©NTB)

Flere nyheter: