Menu
Solfrid Koanda var tårevåt da «Ja, vi elsker», runget ut over høyttaleranlegget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tårevåt Koanda tok OL-gull i vektløfting: – Stanga føltes ut som en pinne i dag

Solfrid Koanda leverte en strålende konkurranse og tok karrierens første OL-gull i Paris lørdag. Det gjorde hun med olympisk rekord. Etterpå strømmet tårene.

Av NTB | 10.08.2024 18:52:44

Sport: Det skjer bare fire år etter at hun startet opp med idretten sin. På den tiden er hun blitt verdensmester to ganger og europamester tre ganger. Nå kan hun legge et olympisk gull til samlingen. Hun jublet vilt etter seieren.

– Helt sykt. Jeg klarer ikke å fatte det. Jeg er i himmelen. Fy søren, det var så mange følelser som kom fra. Alle treningstimene og alt jeg har tatt denne kroppen gjennom, og så får jeg det til på denne scenen, sa gullvinneren til Max.

Koanda er femte norske kvinne med individuelt gull i sommer-OL. Linda Andersen var den første så sent som i 1992. Trine Hattestad, Gunn-Rita Dahle og Siren Sundby er de andre. Det er 20 år siden siste norske individuelle OL-vinner i en kvinneklasse.

– For det første er jeg stolt, og så føler jeg meg utrolig takknemlig at folk har trodd på meg. Norge er ikke en vektløfternasjon. Det er en veldig liten idrett, og så har vi fått det til, sa Koanda mens tårene trillet.

– Jeg følte meg sterk og følte jeg hadde hele Norge på ryggen. Stanga føltes ut som en pinne i dag, fortsatte hun.

Koanda startet lørdagens konkurranse ved å tangere sin personlige rekord i rykk med 117 kilo i første forsøk. På forsøk nummer to la hun på 121 kilo, og det fikk hun til selv om hun måtte grave dypt.

Da ecuadorianske Neisi Patricia Dajomes Barrera løftet 122, prøvde Koanda seg på 124 kilo. Det fikk hun ikke til, men hadde et godt utgangspunkt før støt. Løftet på 124 kilo hadde vært olympisk rekord om hun hadde klart det.

Sara Ahmed fra Egypt tok sølvet på 268 kilo, mens Barrer endte på bronseplass på 267.

Koandas sammenlagtrekord var tidligere på 272 kilo. I rykk hadde hun 117 kilo før OL, mens hun har løftet 156 kilo i støt. Alle Koandas personlige rekorder er nordiske rekorder.

– Hvis man ser på innveiingsvekta så har jeg ikke ligget som en fullverdig 87-er. Jeg har vært en lett 87-er. Det har vært en mening og en plan bak vektreduksjonen. Det har ikke vært så altfor dramatisk, og jeg har også stilt i 81-kilosklassen før. Det måtte jeg for å kvalifisere meg. Dette er en del av jobben min, sa hun til NTB før OL-starten.

25-åringen fra Sørlandet har finsk mor og far fra Elfenbenskysten, og utviklingen hennes har vært enorm siden hun fant idretten som elsker.

I støt greide Koanda å løfte 154 kilo, og ingen kunne slå totalsummen på 275 kilo. Det er ny personlig bestenotering for henne og olympisk rekord. Ingen hadde rekorden før henne, men hun måtte over 272 for at den skulle telle.

I OL måtte hun ned fra 87-kilosklassen til 81 kilo.

(©NTB)

Flere nyheter: