Menu
Den katalanske separatistlederen Carles Puigdemont skal fredag være tilbake i Belgia hvor han de siste sju årene har levd i eksil, etter at han torsdag talte til støttespillere i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Separatistleder Puigdemont sier han er tilbake i Belgia

Den katalanske separatistlederen Carles Puigdemont sier han er tilbake i Belgia etter å ha unnsluppet spansk politis forsøk på å pågripe ham i hjemlandet.

Av NTB | 09.08.2024 21:44:05

Politikk: Etter at Puigdemont torsdag dukket opp på et arrangement der han talte til støttespillere i Barcelona, forteller han at han er tilbake i Belgia, der han har levd i eksil i sju år.

– Jeg er i Waterloo etter noen ekstremt vanskelige dager, skriver han på X fredag kveld. Han sier han aldri hadde noen planer om å overgi seg til politiet eller legge til rette for en pågripelse.

Den katalanske separatistlederen var dagen før tilbake i hjemregionen Catalonia i Spania. Ifølge partiet hans, Junts, kom han til Spania allerede tirsdag denne uken.

Tidligere på dagen sa partisekretær Jordi Turull den katalanske radiokanalen RAC1 at Puigdemonts plan er å fortsette å jobbe fra Waterloo.

Den katalanske politisjefen Eduard Sallent bestrider meldingene om at Puigdemont har kommet seg til Belgia.

– Vi har ingen informasjon om at Puigdemont er tilbake i Belgia. Jeg stoler ikke på hva politikere har sagt om at han skal ha forlatt Spania, sier Sallent.

Han sier politiet vil fortsette jakten på Puigdemont inntil de har beviser på at han befinner seg et annet sted.

Etter en kort tale i sentrum av den katalanske hovedstaden forsvant Puigdemont i en ventende bil. Etterpå stanset politiet mange biler i sentrum og ved den største motorveien mot Frankrike.

To politifolk er pågrepet, mistenkt for å ha hjulpet Puigdemont med å unnslippe pågripelse.

Men landets høyesterett besluttet at amnestiet ikke kan omfatte siktelser for underslag. Arrestordren mot Puigdemont er dermed blitt stående.

Blir han pågrepet, kan det utløse politisk uro i Spania. Det kan true regjeringen til Pedro Sánchez, som er avhengig av Puigdemonts separatistparti Junts for å få gjennom vedtak i den spanske nasjonalforsamlingen.

Det er utstedt en arrestordre på Puigdemont, og nå krever høyesterettsdommer Pablo Llarena svar fra politiet i Barcelona og myndighetene i regionen på hvordan rømlingen kunne reise inn og ut av Spania uten å bli pågrepet.

Puigdemont hadde på forhånd varslet at han skulle være til stede når den katalanske regionalforsamlingen skulle ta en ny leder i ed. Politifolk var også der, men så ikke ut til å hindre ham.

Puigdemont ledet et mislykket forsøk på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017. Tidligere i år vedtok Spanias nasjonalforsamling å gi amnesti til Puigdemont og andre katalanske separatister.

Flere nyheter: