Menu
En kvinne står i forgrunnen mens svart røyk stiger opp fra en bygning etter et angrep på Lido-stranden i Mogadishu. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB

Dødstallet etter angrepet i Mogadishu har steget til 37

Minst 37 personer ble drept og over 200 skadet i al-Shabaab-angrepet på den populære Lido-stranden i Somalias hovedstad Mogadishu, ifølge landets regjering.

Av NTB | 03.08.2024 21:32:52

Politikk: – Antallet bekreftede dødsfall er 37, sier den somaliske helseministeren Ali Haji Adam i en pressemelding lørdag.

Han opplyser at elleve personer er innlagt på intensivavdeling etter angrepet. I tillegg er 64 andre innlagt på sykehus med skader, mens 137 lettere skadede er utskrevet etter å ha blitt behandlet.

Angrepet fredag kveld er det verste i Somalia siden minst 100 mennesker ble drept og 300 såret da to bilbomber ble detonert på et travelt marked i oktober 2022.

En soldat ble drept, mens resten av de døde er sivile. En av angriperne ble drept da han detonerte selvmordsbomben, mens tre ble drept i skuddveksling med de militære. En av angriperne ble tatt i live.

Terrorgruppen al-Shabaab tok på seg ansvaret for angrepet via sin egen radiokanal.

Et vitne, Mohamud Moalim, sier han så en angriper sekunder før han sprengte seg i lufta ved siden av strandhotellet. Flere av vennene hans som han var sammen med, ble drept, mens andre ble såret.

Et annet vitne, Hassan Farah, beskriver sjokket da eksplosjonen smadret en fredelig kveld med venner.

– Jeg satt i restauranten og hadde en god prat med venner da jeg så en stor mann som løp inn. Sekundet etter var det som lyn og en voldsom eksplosjon, sier han.

– Vi var dekket av røyk, og både inne og utenfor restauranten lå mange mennesker på gulvet, mens andre blødde og skrek om hjelp, sier han videre.

I et separat angrep lørdag melder statlige medier at sju mennesker ble drept da en bil ble rammet av en bombe i veikanten, rundt 40 kilometer fra Mogadishu.

Gruppen, som har bånd til al-Qaida, har tidligere gjennomført en rekke lignende angrep i Somalia, blant annet mot hoteller og offentlige bygninger. Så sent som i fjor ble Lido-stranden også angrepet, med ni døde som resultat.

De har vært lite aktive i noen måneder, men den 15. juli rammet en kraftig bilbombe en populær kafé i sentrum av Mogadishu. Den var full av folk som skulle se finalen i fotball-EM, og rundt et titall ble drept.

Mandag 22. juli ble det meldt at al-Shabaab-krigere hadde angrepet og forsøkt å ta kontroll over tre militærbaser sør i landet. Angrepene ble slått tilbake.

Fredagens angrep skjer en måned etter at tredje fase av nedtrappingen av fredsstyrker fra Den afrikanske union (AU) i landet startet.

Et hotell i nærheten av Lido-stranden var også mål for angrepet, som ble utført med skytevåpen og eksplosiver fredag kveld. En talsmann for politiet i Mogadishu sier til nyhetsbyrået DPA at en selvmordsbomber angrep hotellet før skytingen startet.

Lido-stranden yrer av liv på fredagskvelder når somaliere innleder helgen sin ved å gå ut med venner og familie.

Al-Shabaab kontrollerte store deler av Somalia før motoffensiver ble innledet i 2022, men har fortsatt kontroll over deler av det sørlige og sentrale Somalia. Bevegelsen fortsetter med angrep i Mogadishu og andre steder, samtidig som de driver med pengeutpressing til en verdi av millioner av dollar mot forretningsfolk.

Flere nyheter: